En bild på Vincent Loquès, ett av offren i attentatet i Nice, utanför Notre Dame-kyrkan. Foto: SEBASTIEN NOGIERVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vincent, 54, och Simone, 44, dödades i terrordådet

Publicerad

Vincent Loquès, den uppskattade klockaren i Notre Dame-kyrkan i Nice, dödades av den terrormisstänkte 21-åringen. Också trebarnsmamman Simone Barreto Silva höggs till döds.

”Berätta för mina barn att jag älskar dem” var några av hennes sista ord, uppger vittnen på platsen.

Gärningsmannens första offer ska ha varit en 70-årig kvinna som befann sig i kyrkan. Efter att han ska ha skurit halsen av henne med en kniv vände han sig mot Vincent Loquès, 54, som han dödade.

Det tredje offret var Simone Barreto Silva, 44, från Brasilien men boende i Frankrike sedan 30 år. Hon lyckades fly till ett näraliggande café efter attacken. Där dog hon av sina skador.

President Emanuel Macron har kallat händelsen för ett islamistiskt terrordåd.

Den 70-åriga kvinnans identitet har ännu inte rapporterats.

En ”bon vivant”

Tvåbarnspappan Vincent Loquès hade öppnat kyrkans portar varje dag sedan 2013. Han skulle ha fyllt 55 år dagen efter terrordådet.

Bekanta och kollegor som tidningen Le Parisien pratat med beskriver honom som en sympatisk och redig person – en ”bon vivant”, utåtriktad och trevlig. Två kyrkobesökare liknar kyrkan vid hans vardagsrum.

– Han var alltid där. Han var inte bara klockare, han var den händige. Ljusen var alltid tända, säger en av personerna till tidningen.

Vincent Loquès minne hedras även av en tidigare präst i kyrkan.

– Han var generös, pålitlig och hade en stark karaktär, säger prästen Jean-Louis Giordan till Le Parisien.

Vännen: Var troende men tolerant

Simone Barreto Silva jobbade inom äldrevården och har tre barn. Brasiliens utrikesdepartement har uttryckt sin sorg över det inträffade, fördömt dådet och lovat att stå upp för yttrandefriheten världen över.

– Hon var en modig, generös och djupt troende kvinna, men också tolerant, säger en av hennes nära vänner till BFMTV.

– Du var en kvinna så full av drömmar och livskraft, skriver en av hennes släktingar på Facebook, enligt The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer