Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Knarkbossen ”El Chapos” son gripen i Mexiko – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Ovidio Guzmán, son till den fängslade mexikanske knarkbossen ”El Chapo”, greps på torsdagen i Sinaloa i Mexiko – och flera människor dog i samband med gripandet.

Nu stoppas utlämningen av Guzmán till USA, rapporterar CNN.

Ovidio Guzmán, känd som ”Musen”, greps i en operation av säkerhetsstyrkor från armén och nationalgardet på torsdagen i staden Culiacán i nordvästra Mexiko.

Enligt landets försvarsminister Luis Cresencio Sandoval är Guzmán ledare för en Sinaloa-fraktion som han kallade ”los menores” eller ”juniorerna”. Fraktionen är också känd som ”los Chapitos” för El Chapos söner.

Säkerhetsstyrkor besköts i samband med att de omringade ett följe med stadsjeepar. Militären lyckades till slut få kontroll över situationen och kunde gripa och avväpna kartellmedlemmarna.

Enligt landets försvarsminister Sandoval har 29 personer – 19 misstänkta ”Chapitos” och 10 militärer – dött i samband med gripandet. Det rapporterar flera medier. Försvarsministern uppger även att 35 militärer har skadats och 21 misstänkta gängmedlemmar har gripits.  

19 vägspärrar

Den dramatiska operationen var resultatet av sex månaders spaning, enligt Cresencio Sandoval.

Som svar på gripandet satte kartellmedlemmar upp 19 vägspärrar och blockerade alla infarter till staden Culiacán. Vägspärrar inrättades också på flygplatsen och den lokala armébasen. Guzmán kunde ändå eskorteras till Mexiko City med hjälp av flygvapnet, uppger försvarsministern.

Gripandet ledde till att kartellmedlemmar satte upp vägspärrar och satte eld på bilar. Foto: Martin Urista/AP/TT

Släpptes av presidenten

Ovidio Guzmán greps av myndigheterna för tre år sedan, vilket satte i gång en våldsvåg i Culiacán. I slutändan beordrade president Andrés Manuel López Obrador militären att släppa honom.

Guzmán är efterlyst av USA och har begärts utlämnad för narkotikasmuggling. Under fredagen kom beskedet att en federal domare i Mexiko City nu stoppar utlämningen, en dag efter gripandet i norra Mexiko, rapporterar CNN.

Gripandet av Guzmán skedde bara dagar innan den amerikanska presidenten Joe Biden besöker Mexiko.

Under en pressträff förnekade president López Obrador att tillslaget skulle ha någonting att göra med Bidens besök. Han tillade även att operationen utfördes ”helt självständigt” och utan USA:s hjälp.

CNN har sökt Guzmáns försvarsadvokat, utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.