FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan är död

Publicerad

Under lördagen bekräftade FN att nobelpristagaren och den tidigare FN-chefen Kofi Annan gått bort. Han blev 80 år gammal.

Han somnade in fridfullt under lördagen på ett sjukhus i Bern i Schweiz efter en kort tids sjukdom, står det på Kofi Annan Foundations Facebooksida. Vid hans sida fanns hans fru och deras tre barn.

”Kofi Annan var en global statsman och en djupt engagerad världsmedborgare som genom hela sitt liv kämpade för en mer rättvis och fredligare värld”, skriver Kofi Annan Foundation i ett uttalande.

Nobelpris för en fredligare värld

Kofi Annan föddes 1938 i den brittiska kolonin Guldkusten, nuvarande Ghana. Han var FN:s sjunde generalsekreterare mellan åren 1997 och 2006.

2001 fick FN och dåvarande generalsekreteraren Kofi Annan dela på Nobels fredspris. Den norska Nobelkommittén ansåg att båda hade gjort en ''insats för en bättre organiserad och fredligare värld''.

Kofi Annan är också ''den centrala personen i organisationens vitalisering'', enligt kommitténs motivering.

Hyllas på sociala medier

På Twitter skriver utrikesminister Margot Wallström (S) att Kofi Annan ”personifierade det bästa med FN” och att han var en ”stor lyssnare och någon som fick alla andra att vilja lyssna”.

”Vi sörjer förlusten av en stor man, en ledare, och en visionär”, skriver FN:s migrantorganisation IOM på Twitter.

Fakta: Kofi Annan

Visa

Kofi Annan blev FN:s sjunde generalsekretare 1997, då han ersatte egyptiern Boutros Boutros-Ghali. Han var den förste generalsekreteraren som valdes inifrån organisationen. Annan omvaldes för ytterligare fem år, och innehade posten till slutet av 2006.

Annan föddes 1938 och kom från en handelsfamilj i Ghana på Afrikas västkust. Han började arbeta inom FN redan 1962 efter utbildning på bland annat Macalester College i St Paul i delstaten Minnesota, USA, samt på Institut universitaire de hautes études internationales i Genève i Schweiz. Han innehade ett tiotal olika poster i FN innan han blev vald till generalsekreterare: undergeneralsekreterare för FN:s fredsbevarande insatser samt flera andra betydande positioner, inklusive posten som personalchef.

År 2001 delade Kofi Annan Nobels fredspris med Förenta nationerna för arbetet för att skapa en ”bättre organiserad och fredligare värld”. Annan ansågs också vara ”den centrala personen i organisationens vitalisering”, enligt kommitténs motivering.

Kofi Annan har beskrivits som en ”fullblodsdiplomat” – beskedlig men orädd.

Efter att ha lämnat posten som FN:s generalsekretare grundade han Kofi Annan Foundation. Han var gift med svenskan Nane Annan, som han träffade när de arbetade för FN i Genève.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kofi Annan död

Mer i ämnet