Margot Wallström (S) och Pierre Schori. Foto: Tomas Oneborg/TT

Kollegorna och vännerna minns och sörjer Kofi Annan: ”Vår tids Dag Hammarsköld”

Uppdaterad
Publicerad

Världen har förlorat Kofi Annan. En av många som sörjer är vännen och tidigare kollegan Pierre Schori.
– Allt stannade upp när jag fick höra det för en stund sedan. Han var vår tids Dag Hammarsköld. En generalsekreterare som försvarade folket, säger han till SVT Nyheter.

Kofi Annan har gått bort efter en kort tids sjukdom. Den tidigare generalsekreteraren blev 80 år gammal och sörjs nu av en hel värld. Pierre Schori, tidigare FN-ambassadör träffade Kofi Annan så sent som i våras och minns sin vän med värme.

– Jag är oerhört bedrövad samtidigt så känner jag en vördnad och stolthet att det finns sådana människor som vågar stå upp. Det är sådana vi behöver i dag när vi har en vildhjärna i Vita huset som hotar världsordningen.

Minns hans röst

Av de många minnen som nu delas i sociala medier är det mest hans betydande insatser för världen som nämns, men Schori väljer att lyfta fram ett mer personligt minne i samtalet. Hans röst.

– Det jag kommer ihåg just nu är hans blida röst när han ringer och diskuterar om hur man har det.

Även Carl Bildt stämmer in i en varm beskrivning:

”En sann ledare av vår tid. En man av mod, visdom och vänskap. Det har varit en ära och ett privilegium att jobba med honom”, skriver han på Twitter.

Statsminister Stefan Löfven (S) skriver på Facebook: ”Jag är bedrövad över det plötsliga beskedet om Kofi Annans bortgång. Kofi Annan var i sann mening en fredens man.”

Och utrikesminister Margot Wallström (S) sammanfattar sina tankar om hans storhet i ett Twitterinlägg:

”Kofi Annan personifierade det bästa med FN, och behövde hantera några av de svåraste utmaningarna. En stor lyssnare som på något sätt verkligen fick alla att villja lyssna”

”En representant för världssamfundet”

I SVT Nyheters sändning kommenterade Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare på FN, sin väns bortgång:

– Först och främst kände jag chock och saknad. Jag har haft en mycket nära kontakt med honom det gångna året. Nu är det oerhört viktigt att vi värnar hans minne, säger han.

Han fortsätter:

– Han var en unik person. Jag har arbetat med honom länge men har aldrig hört honom höja sin röst.

Göran Persson (S) var statsminister under samma period som Kofi Annan var generalsekreterare.

– Jag träffade honom väldigt mycket i många olika sammanhang. Han hade uppgiften att återge FN respekt och ställning efter en ganska stökig period med Boutros-Ghali. Det gjorde han. Han var i alla avseenden en värdig representant för världssamfundet, säger han till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kofi Annan död

Mer i ämnet