Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kofi Annan tillbringade sina somrar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare FN-chefen har haft nära band till Sverige. Gift med svenskan Nane Annan, spenderade de bland annat många somrar i sin sommarstuga på Gyö i Ronneby skärgård.

Året var 1984 när den då Nane Lagergren gifte sig med Kofi Annan. Hon, en svensk jurist och konstnär. Dotter till Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren. Han, en diplomat från Ghana.

De hade träffats när de båda arbetade för FN i Genève.

Kofi Annan död

En plötslig vändning

Deras liv tog däremot en plötslig vändning efter det att Annan valdes som FN:s sjunde generalsekreterare år 1997.

– Hela min värld snurrade runt, det kändes som att jag var mitt i stormens öga, säger Nane Annan om när hon fick veta om sin mans nya roll, i sitt sommarprat i P1 år 1999.

Sommarstuga i Ronneby skärgård

Tillsammans fick de tre barn och har spenderat många somrar i Blekingeskärgården, där de har en sommarstuga på Gyö. Dock fick de avstå från Ronneby skärgård under Annans år som FN-chef av säkerhetsskäl, skriver Sveriges Radio.

Kofi Annan var FN:s generalsekreterare fram till 2006. Han var god vän med organisationens före detta vice generalsekreterare Jan Eliasson. De arbetade tillsammans inom FN och har haft en mycket nära kontakt under det gångna året, berättar Eliasson i SVT Nyheters sändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kofi Annan död

Mer i ämnet