• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

USA:s federala polis gjorde ett av sitt hittills största narkotikatillslag under tisdagen mot ett fraktfartyg i Philadelphia. Totalt beslagtogs 16 ton kokain till ett värde av en miljard dollar på gatan. Bilden till höger är en arkivbild. Foto: Matt Rourke/AP/TT-AP/TT

Kokain värt 9,5 miljarder beslagtaget i USA

Uppdaterad
Publicerad

Över 16 ton kokain har beslagtagits på ett fartyg i hamnen i Philadelphia i östra USA. Narkotikan beräknas ha ett värde i missbrukarledet på motsvarande omkring 9,5 miljarder kronor och beslaget beskrivs som ett av de största i landets historia.

Tillslaget gjordes på tisdagen av federala amerikanska myndigheter och kokainet låg i sju containrar i ett fraktfartyg, skriver tidningen The Philadelphia Inquirer.

Fartyget var på väg mot hamnar i Europa efter att tidigare ha varit i Chile, Panama och Bahamas. Flera medlemmar i besättningen har gripits och delgivits misstanke, säger en talesperson för den nationella åklagarmyndigheten.

”Kunde ha dödat miljoner”

Åklagaren William M McSwain skriver på Twitter:

”Det här är ett av de största beslagen i Förenta staternas historia. Denna mängd kokain kunde ha dödat miljoner – MILJONER – människor”.

För bara tre månader sedan gjordes det dittills största beslaget av kokain i Philadelphias hamn, när 823 kilo av drogen hittades på ett fartyg som varit i Guatemala och var på väg till Nederländerna. Inga gripanden gjordes i det ärendet.

Även i New York och New Jersey har mycket stora kokainbeslag gjorts under senare tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer