Foto: TT

Komplicerat presidentval i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Man röstar med livet som insats och risken är stor att den nye presidenten fuskat till sig segern. Valet i Afghanistan liknar inget annat.

De tre huvudkandidaterna är alla män som suttit i tidigare regeringar. De står inte för någon särskild ideologi, utan representerar snarare olika befolkningsgrupper i det stora och bergiga landet.

De är välutbildade, oftast kostymklädda och, som New York Times skriver i dag: ”I ett land där de flesta är religiösa och konservativa skulle var och en av de tre förmodade huvudkandidaterna känna sig mera hemma på en ambassads cocktailparty än i ett lokalt byråd”.

Valet i Afghanistan

Satsar stora resurser

Förutsättningarna kunde med andra ord vara bättre, men under de senaste åren har USA och omvärlden satsat stora resurser på att bygga upp en fungerande afghansk armé med 350.000 soldater.

Det är tänkt att armén ska ge landet den fred och stabilitet som är nödvändig för att få igång en ekonomi som folket kan leva av, utan att den bygger på opium och kriminalitet.

Kvinnornas ställning har trots allt förbättrats sedan talibanerna störtades 2001, åtminstone på papperet. Författningen från 2004 ger kvinnorna rättigheter de tidigare saknat.

Tre kandidater

Av de tre huvudkandidaterna anses åtminstone två vara mer eller mindre hederliga.

En av dem – 65-årige Ashraf Ghani som tillskrivs bäst chanser att bli landets nye president – är en USA-utbildad antropolog som bland annat varit finansminister, FN-funktionär och arbetat för Världsbanken.

Ashraf Ghani tillhör landets största befolkningsgrupp pashtunerna som bor i söder och öster. Hans vicepresidentkandidat, den ökände krigsherren Abdul Rashid Dostum, är däremot uzbek, en grupp som bor i norra delen av landet.

Abdullah Abdullah, som också beskrivs om relativt fri från korruption, är ögonläkare och har tidigare varit utrikesminister.

Han hoppade av 2009-års presidentval i protest mot den sittande presidenten Hamid Karzais omfattande valfusk. Abdullah Abdullah är till hälften tadzjik och till hälften pashtun.

President tidigast i höst

71-årige Zalmai Rassoul har jobbat mycket nära den nuvarande presidenten Hamid Karzai. Han är utbildad läkare, har studerat i Frankrike och bland annat varit utrikesminister.

Omvärlden ser på Rassoul med misstänksamhet eftersom han står den nuvarande, svårt korrupte presidenten Karzai så nära.

Lördagens valomgång följs av en andra omgång om ingen kandidat får mer än 50 procent av rösterna. Den omgången kommer i så fall att hållas i sommar.

Det innebär att Afghanistan i så fall får en ny statschef tidigast i höst. Att rösta fram en president i Afghanistan är, med andra ord,  ingen liten sak.

Fakta

Presidentval i extrem miljö:

* Genomsnittsinkomsten är i nivå med länder som Burma, Zimbabwe och Kongo-Kinshasa.

* De största inkomstkällorna är utländskt bistånd och opium

* Medellivslängden är 48 år

* Dödligheten är bara större i Kongo-Kinshasa och Centralafrikanska republiken

* Stora delar av landsbygdsbefolkningen bor i byar dit få eller inga vägar leder

* Sedan Sovjets invasion 1979 har afghanerna inte haft en stabil och varaktig fred

* Som ett resultat har gamla bystrukturer slagits sönder, miljontals människor tvingats på flykten till grannländerna och de större städerna där de lever utblottade, sårbara och utan skyddsnät

* USA:s nu snart 13 år långa krig i Afghanistan är ett extremt dyrt fiasko som skapat fler problem än det löst

* Oppositionen, talibanerna, är beväpnad och hotar inte bara att döda alla som deltar i valet utan också att destabilisera landet när USA och Nato drar tillbaka sina styrkor vid årsskiftet 2014/2015

* Kvinnorna, hälften av befolkningen, utsätts dagligen för våld, diskriminering och en marginalisering som fått en ledande FN-funktionär att säga: För kvinnor är Afghanistan det värsta landet i världen att leva i.

* 57 procent av männen och 87% av kvinnorna är analfabeter

* Afghanistan är, tillsammans med Nordkorea och Somalia, världens mest korrupta land

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Afghanistan

Mer i ämnet