USA:s konservativa hukar sig inför befarad socialistvåg

Publicerad

Joe Biden har knappt hunnit ta plats som USA:s president men hans kritiker stålsätter sig redan för den vänstervåg de tror sig se vid horisonten.

– Han har gått mycket långt åt vänster så jag är väldigt orolig, säger konservative kommentatorn Justin Haskins.

”Den radikala, extrema, socialistiska väljarbasens önskelista”. Så beskrev konservativa Fox-ankaret Sean Hannity sent på måndagskvällen en lista på Joe Bidens första drag som USA:s president.

– Det är de som styr, konstaterade Hannity.

Bilden av Biden som socialist har återkommit från konservativt håll, trots att exempelvis faktakollssajten Politifact har slagit fast att det inte stämmer. Under valrörelsen avfärdade han det själv, och framhöll att det var just genom att besegra socialister som han blivit Demokraternas kandidat.

– Titta på hela min karriär, jag är ingen en socialist, sade han till lokal-tv i Wisconsin.

Konservativ oro

De kanske mest mediehajpade socialisterna inom Demokraterna ingår i vad som kommit att kallas ”The Squad”. En grupp unga kvinnliga kongressledamöter långt ut på partiets vänsterkant, med New York-ledamoten Alexandria Ocasio-Cortez i täten.

Vissa bedömare har, likt The New York Times-kolumnisten David Brooks, framhållit att Demokraterna trots mediernas ”The Squad”-fixering har en stark kärna i mitten. Men till höger finns en klar oro för en politisk vänstersväng.

– Demokraterna har en mycket liten kongressmajoritet. För att få igenom lagar kommer de behöva att The Squad, säger Justin Haskins vid konservativa tankesmedjan Heartland Institute.

Progressiva flyttar fram

Opinionsundersökningar visar att amerikaner på det hela taget är mer negativa än positiva till ”socialism” som begrepp. I flera undersökningar har mer än varannan tillfrågad en negativ syn på socialism, enligt analysfirman Gallup som beskriver siffran som relativt stabil.

Men skillnaderna är stora mellan grupper. Två av tre svarande på demokratsidan (65%) sade sig 2019 ha ett positivt intryck av socialism, jämfört med 50 procent 2010, och unga är mer positiva än äldre.

– Den progressiva falangen inom Demokraterna räds inte längre att föra fram socialistiska idéer som allmän sjukförsäkring, eller till och med att kalla sig socialister, säger professor Robert Kozinets, medieprofessor vid kaliforniska universitetet USC.

”Små steg”

Konservative Justin Haskins säger sig däremot vara mycket bekymrad, och hans personliga prognos för Bidens presidentskap är dyster.

– Han har gått mycket långt åt vänster så jag är väldigt orolig, säger han.

– Det är små steg med Joe Biden åt det hållet och det oroar mig mycket.

Denna veckans Utrikesbyrån handlar om den amerikanska synen på socialism, och konservativas oro när Joe Biden nu tagit vid. Titta här på SVT Play, eller 22.00 på  tisdag i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.