Exilkubansk republikan fruktar ”socialisten” Biden

Publicerad

Det var rädslan för den egna regeringen som avgjorde föräldrarnas beslut, minns exilkubanen Maximo Alvarez. Beslutet att skicka den då 13-årige sonen till ett annat land, från Kuba där de bodde.

– Tanken var att hålla barnen borta från regeringen, eftersom de tog barn från deras familjer och indoktrinerade dem, återberättar han i veckans Utrikesbyrån.

Alvarez kom till USA tillsammans med cirka 14 000 andra barn som del i ”Operation Peter Pan” under tidigt 60-tal.

Han har nyligen synts i USA:s politiska rampljus, i egenskap av republikansk elektor. Han talade vid Republikanernas nationalkonvent, där han som exilkuban varnande för vad han ser som ett hot mot USA: kommunism – under nyvalde presidenten Joe Biden.

Det trots att Biden själv rakt av avfärdat påståendet att han skulle vara socialist, och att exempelvis faktakolls-sajten Politifact avfärdat det som rent felaktigt.

– När de tar över släpper de inte taget, säger han.

– De tror inte på frihet. Punkt.

Denna veckans Utrikesbyrån handlar om den amerikanska synen på socialism, och konservativas oro när Joe Biden nu tagit vid. Titta här på SVT Play, eller 22.00 på  tisdag i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.