Medlemmarna i Tory-partiet tvingas vänta med sina röster tills oron om cyberattacker lagt sig. Arkivbild. Foto: Storbritanniens parlament/Jessica Taylor/EPA/TT

Tory-partiets omröstning om ny ledare stoppad av hackerlarm

Uppdaterad
Publicerad

Omröstningen inom konservativa Tory-partiet i Storbritannien om nästa premiärminister har skjutits upp efter att spionbyrån GCHQ varnar för att cyberattacker eventuellt kan ändra partimedlemmarnas röster, rapporterar Reuters.

Det har inte identifierats något specifikt hot från en fientlig stat utan larmet informerade snarare om röstningsprocessen och dess sårbarheter.

På grund av oron har det konservativa partiet nu tvingats skrota planen att låta medlemmarna ändra sin röst på nästa ledare i ett senare skede av processen, skriver The Telegraph.

Den plötsliga förändringen innebär att poströstningar ännu inte har utfärdats till de cirka 160 000 Tory-medlemmarna som kommer att välja Boris Johnsons efterträdare. Valsedlarna skulle skickas ut från och med måndag, men medlemmarna har nu blivit informerade att de kan komma så sent som den 11 augusti.

Utrikesminister Liz Truss och tidigare finansminister Rishi Sunak är kandidaterna som tävlar om ledarrollen. Truss leder i opinionsmätningar bland det konservativa partiet ledamöter, som bestämmer vem som blir nästa premiärminister den 5 september efter veckor av omröstningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.