Korrespondenten: ”Militär styrka är det enda som räknas”

Uppdaterad
Publicerad

Välvilligt tolkat kan tisdagens samtal mellan Ryssland och FN leda till ”lite humanitär hjälp”, men grundproblemet kvarstår, menar SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

– Putins mål är att ta kontroll över stora delar av Ukraina, säger han i Aktuellt.

Det var med en önskan om fred som FN:s generalsekreterare António Guterres besökte Moskva på tisdagen för att träffa Rysslands president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov.

Möten som i bästa fall leder till humanitära korridorer för civila och eldupphör på några håll, men som mest sannolikt är ett symboliskt spel från Rysslands sida, enligt Bert Sundström.

– Syftet är framför allt att visa för hemmapubliken att ”vi vill ha fred, de andra vill inte ha fred. Vi talar med FN därför att vi är fredsälskande, men vi måste försvara oss mot en illasinnad omvärld”.

Uppriktiga samtal

Guterres uttryckte en oro över Rysslands påstådda krigsbrott i Ukraina samt brott mot de mänskliga rättigheterna.

– Detta kräver oberoende utredningar för att ansvar ska kunna utkrävas. Det finns ett akut behov av säkra och fungerande humanitära korridorer som respekteras av alla, för att evakuera civila och få fram nödvändig hjälp, sade Guterres inför mötet.

Samtalen beskrevs av Guterres som raka och uppriktiga. Sergej Lavrov sade att Ryssland är redo att samarbeta med FN, men att kriget är USA och Natos fel.

”Lyssnar inte på någon”

I vilken utsträckning bryr sig Ryssland om vad FN-chefen säger?

– I själva verket lyssnar man inte på någon alls. Det är militär styrka som är det enda som räknas, tror jag i alla fall, säger Sundström.

Sundström anför att ingenting av större vikt kommer att komma ut av Rysslands vilja att samarbeta med FN.

– Putins mål är att ta kontroll över stora delar av Ukraina.

På tisdagskvällen uppgav FN att Ryssland ”i princip” gått med på att FN och Internationella Rödakorskommittén ska få genomföra evakueringar av civila från stålverket Azovstal i Mariupol. FN och Ryssland ska fortsätta diskutera frågan, står det i pressmeddelandet.

På torsdag ska António Guterres träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och utrikesminister Dmytro Kuleba i Kiev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.