Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kosovarer har ett av världens sämsta pass vilket gjort att många unga människor aldrig lämnat landet. Adrian Berisha tillhör de unga som vill sätta Kosovo på kartan. Han ser människor komma och gå men själv är han kvar. Foto: Imam Tahbaz, SVT

Kosovo får visumfrihet till EU: ”Känns som att få våra vingar tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en över tio år lång process är det nu klart att Kosovo får visumfrihet till EU, i och med ett godkännande i EU:s ministerråd på torsdagen. Just nu har kosovarer ett av världens sämsta pass – vilket gjort att många unga människor aldrig lämnat landet.

– Det är som att vara en fågel utan vingar, som bor i en bur, säger Adrian Berisha.

Adrian Berisha tillhör de unga som vill sätta Kosovo på kartan. Under flera år har han jobbat med att bygga upp landets kulturscen – ordnat konstutställningar och satt upp Kosovos första opera.

Han ser människor komma och gå – själv är han kvar.

– Ärligt talat är det väldigt smärtsamt att inte kunna ta sitt pass, köpa en biljett och besöka någon stad.

Många unga har aldrig rest

Att resa som kosovan är svårt. Människor vittnar om månadslånga köer till visumagenturerna, ansökningsprocesser som kräver bankutdrag och anställningsbevis – och så priset.

Ett visum till EU kostar drygt 122 euro, vilket är en fjärdedel av en genomsnittlig månadslön. Detta har gjort att de flesta unga människor i Kosovo aldrig lämnat landet.

Processen började 2012

Kosovo behövde genomföra en rad reformer för att få EU:s godkännande – bland annat riktade mot korruption och organiserad brottslighet.

Flera EU-länder har också uttryckt en oro över att kosovaner skulle stanna i EU, om de fick börja resa dit.

Redan 2018 slog EU-kommissionen fast att Kosovo uppfyllt samtliga krav för att få visumliberalisering, men det skulle dröja fem år till innan det blev verklighet.

De nya visumreglerna gäller för resor i 90 dagar under en halvårsperiod och kommer träda i kraft vid årsskiftet.

– Jag kommer andas lättare när vi får visumliberalisering. Vår bur kommer öppnas, och vi får våra vingar tillbaka, säger Adrian Berisha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.