Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Allt jag kan säga är att vi kommer att be om fred och söka fred, säger Serbiens president Aleksandar Vucic under söndagen. Foto: AP

Våld vid gränsen får Kosovo att backa om nya kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Efter skottlossning vid gränsen till Serbien har Kosovo pausat de nya id- och fordonskontrollerna som lett till protester och vägblockader, rapporterar Reuters.

”Åtminstone ett uppehåll i den potentiella konflikten”, skrev den svenska tidigare utrikesministern Carl Bildt på Twitter under natten.

Igår ska serber i Kosovo, som påverkas av krav på att skaffa kosovanska nummerplåtar, ha deltagt i att blockera vägar till gränsen med lastbilar fyllda med grus och andra tunga fordon.

Polisen stängde gränskontrollsstationerna och uppmanade förare att ta andra vägar över gränsen. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha kommit till skada, rapporterar Reuters.

Om de nya reglerna införs kommer även serbiska medborgare att behöva särskilda dokument för att resa in i Kosovo.

”Ännu en kris på gränsen”

En del av de cirka 50 000 serber som bor i landets norra delar har behållit sina serbiska bilregisteringsnummer under de fjorton år som gått sedan Kosovo utropade sin självständighet från Serbien – ett av det senare kapitlen i den segdragna och på många håll ökänt våldsamma upplösningen av det forna Jugoslavien.

Serbien har inte erkänt landet.

”Ännu en kris på gränsen”, skrev Carl Bildt under natten. ”Dags att på nytt plocka upp försöken att trappa ned situationen.”

Krav att vägarna avblockeras

Under natten meddelades att Kosovo pausar införandet av de nya fordons- och resereglerna med en månad, enligt ett uttalandet. Beskedet kom efter ett möte med den amerikanska ambassadören Jeffrey Hovenier, rapporterar TT.

EU:s utrikeschef Josep Borrell välkomnade beslutet och skriver på Twitter att han förväntar sig att ”alla vägspärrar tas bort omedelbart”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.