Lavrov och Putin. Foto: TT

Svaret: Vill utvisa 35 amerikanska diplomater

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov föreslår att president Vladimir Putin utvisar 35 amerikanska diplomater, som ett svar på USA:s utvisning av lika många ryska diplomater.

Samtidigt går den ryske premiärministern till Facebook-attack mot Obamaregeringen.

Som svar mot de amerikanska sanktionerna mot Ryssland föreslår den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att stänga av 35 amerikanska diplomater, uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån TASS. I ett uttalande sa han att anklagelserna om Rysslands inblandning i det amerikanska valet är ”grundlösa” och att sanktionerna inte kommer att bli obesvarade. Lavrov föreslår även att amerikanska diplomater ska förbjudas använda ett semesterhus och ytterligare en byggnad i Moskva.

Den ryske presidenten Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov anklagar samtidigt den avgående Obamaregeringen för att försöka att ”definitivt förstöra” relationerna mellan USA och Ryssland, som redan tidigare var mer ansträngda än på länge, enligt nyhetsbyrån AFP.

USA-sanktioner mot Ryssland

Peskov lovar att svaret från Ryssland kommer att orsaka USA ”betydande besvär”, rapporterar BBC. Samtidigt antyder han att Ryssland kan komma att vänta med att offentliggöra motåtgärderna tills Donald Trump flyttat in i Vita huset.

”Antirysk” anda

Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan, räknar dock med ett snabbt svar.

– De kommer väl att utvisa ett motsvarande antal amerikanska diplomater, inom 24 timmar gissar jag, sade han till TT på torsdagskvällen.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev skriver på Facebook att han beklagar att Obamaregeringen väljer att avsluta sin tid vid makten i”antirysk” anda.

På torsdagen meddelade USA:s avgående president Barack Obama att de 35 ryska diplomaterna har 72 timmar på sig att lämna landet. Samtidigt utlovade han sanktioner mot Ryssland efter de misstänkta dataintrången i samband med det amerikanska presidentvalet.

Vill gå vidare

Den tillträdande presidenten Donald Trump ska nästa vecka träffa chefer för den amerikanska underrättelsetjänsten för att uppdatera sig om uppgifterna om rysk inblandning i USA-valet. Samtidigt upprepar Trump sitt tidigare uttalande om att det är dags för USA att ”gå vidare” och hantera viktigare saker, skriver AFP.

Enligt nyhetsbyrån finns det uppgifter om att Kreml redan har beordrat att en engelskspråkig skola i Moskva, där många diplomatbarn studerar, ska stängas. Men uppgifterna har inte kunnat bekräftas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-sanktioner mot Ryssland

Mer i ämnet