Reuters och AP rapporterar att invånare både i Afghanistans huvudstad Kabul och Pakistans huvudstad Islamabad ska ha känt av kraftiga skalv. Foto: SVT

Kraftig jordbävning i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig jordbävning har drabbat Afghanistan, rapporterar Reuters. Skalvet ska ha känts även i stora delar av Pakistan och Indien. Enligt nyhetsbyrån ska minst tre personer ha dött, varav en är en 13-årig flicka.

Pakistans meterologiska institut uppger på Twitter att jordbävningen mätte 6,8 på Richterskalan. Epicentrum för skalvet ska ha varit i bergskedjan Hindukush i närheten av regionen Badakhshan i Afghanistan.

Enligt Björn Lund, lektor i seismologi vid Uppsala Universitet, har jordbävningen skett på ”ett större djup”.

– Även om det skakar så borde det inte vara några kraftiga skakningar, säger han.

– Just i det här området får man en del väldigt djupa jordbävningar, men det påverkar inte människor egentligen.

Skalv i Kabul och Islamabad

Reuters och AP rapporterar att invånare både i Afghanistans huvudstad Kabul och Pakistans huvudstad Islamabad ska ha känt av kraftiga skalv. Marken har också skakat så pass långt bort som i Indiens huvudstad New Delhi, enligt Reuters.

Enligt de första rapporter från myndigheter i Afghanistan och Pakistan har fem personer dött och omkring 50 skadats. En av de döda uppges vara en 13-årig flicka som ska ha dött efter att en vägg i hennes hem kollapsat, skriver Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.