Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratusentals hushåll är strömlösa efter att Fiona på lördagen fått landkänning. Foto: HANDOUT/AFP/TT, Vaughan Merchant/AP/TT, Noaa/Reuters

Kraftig storm drar in över Kanada – hus sveps med ut till havs

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Fiona slog på lördagen till med full kraft mot Kanadas östkust. Från flera håll kommer rapporter om att hus spolas bort av vattenmassorna samtidigt som hundratusentals kanadensare är utan ström.

– Det här har blivit både större och värre än vi väntat oss, säger staden Port aux Basques borgmästare Brian Button till CBC.

Enligt tv-kanalen CBC är provinsen Nova Scotia samt ön Newfoundland särskilt hårt drabbade av den storm som nu sveper in över Kanada.

I kuststaden Port aux Basques på Newfoundland har nödläge utlysts till följd av ovädret. Medan delar av staden evakueras syns strandnära byggnader svepas med av de kraftiga vågorna. Även vägar har spolats bort av vattenmassorna, enligt tv-kanalen.

– Det här är utan tvekan det mest skräckinjagande jag sett i hela mitt liv. Många hem är bara en hög bråte i havet nu. Ett lägenhetshus är bokstavligt talat borta, säger Rene Roy som är chefredaktör för en lokaltidning i Port aux Basques till Reuters.

Kvinna saknas – kan ha svepts ut i havet

Uppgifterna om skadade i samband med stormen varierar. CBC rapporterar att minst en kvinna förts till sjukhus efter att hennes hem kollapsat. Den lokala polisen uppger samtidigt att man tagit emot larm om att en annan kvinna ska svepts med ut till havs. Sökandet har dock hittills inte gett några resultat, enligt polisen mycket på grund av det svåra väderläget.

Premiärminister Justin Trudeau skriver på Twitter att han har beviljat en begäran från Nova Scotia om federal hjälp efter ovädret. Soldater ska sättas in för att hjälpa till med arbetet.

Hundratusentals utan el

Kanadensiska elbolag räknar antalet hushåll som blivit av med strömmen under ovädret i hundratusental – och de drabbade kan få vänta länge innan elen kommer tillbaka.

Bolaget Nova Scotia Power, som enligt egen utsago har över 377 000 strömlösa kunder, kan reparationsarbetet ta dagar. Hittills har det inte kunna inledas alls, då vindarna är för kraftiga.

– Det ligger kraftledningar överallt. Det är inte säkert att ta sig fram på vägarna, säger Ericka Fleck, biträdande brandförsvarschef i staden Halifax till CBC.

”Historisk” storm

Stormen Fiona har rört sig norrut från Karibien, där den för ungefär en vecka sedan orsakade nästintill landsomfattande strömavbrott i Puerto Rico, skriver Reuters.

Ian Hubbard, som är meteorolog vid Kanadas orkancentrum, beskriver stormen som ”historisk”.

– Det såg ut som att den hade potential att slå alla rekord i Kanada och nu verkar det som att den har gjort det. Vi är inte igenom det här än, säger Hubbard till Reuters.

Stormen Fiona

Fiona har hittills orsakat fem dödsfall under sin framfart: två i Puerto Rico, två i Dominikanska republiken och ett på den franska ön Guadeloupe.

Och faran ser inte nödvändigtvis ut att vara över nere i syd. Ett nytt oväder, en tropisk storm som amerikanska myndigheter har döpt till Ian, tar form i Karibien. Den spås nå Kuba på tisdag och sedan amerikanska Florida på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.