Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur bränderna och röken sprider sig i kuststaden Viña del Mar. Foto: Reuters

Kraftiga skogsbränder rasar i Chile – över 60 döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 64 människor har omkommit i skogsbränder i Chile, som orsakats av ovanligt höga temperaturer under senaste veckan. Över 1 100 hem har förstörts enligt lokala myndigheter.

Över 90 bränder rasar i de centrala och södra delarna av Chile. Tiotusentals hektar skog står i lågor, kuststäder har bäddats in i grå brandrök och människor har tvingats lämna sina bostäder, uppger landets inrikesminister Carolina Tohá.

Minst 64 personer har dött, enligt Chiles president Gabriel Boric

– Vi vet att den siffran kommer att växa, den kommer att växa betydligt”, säger han i ett TV-sänt tal till nationen under söndagen.

De dödligaste bränderna härjar i området runt Viña del Mar och Valparaíso. I Valparaíso har fyra sjukhus behövt evakueras. Bränderna har även slagit ut strömmen i stora områden.

Tre skyddsläger har inrättats i regionen, uppger inrikesministern. Omkring 450 brandmän och 19 helikoptrar har skickats till området för att kontrollera bränderna.

Han förlorade sitt hem

Rolando Fernández är en av dem som förlorat sitt hem i bränderna.

– Jag har bott här i 32 år och trodde aldrig att det här skulle kunna hända, säger han till AP.

Han förklarar för nyhetsbyrån hur han först såg elden uppe på en kulle i närheten. Inom 15 minuter var hans område uppslukat av lågor, som tvingade honom att fly.

Videoklipp i sociala medier visar lågor som slår upp från bergen i slutet av den ikoniska vägen Route 68, som tusentals turister färdas på för att ta sig till Stillahavskustens stränder.

El Niño orsakar torka

Vädermönstret El Niño har orsakat torka och varmare temperaturer än vanligt i västra Sydamerika i år, vilket har ökat risken för skogsbränder.

Presidenten har utlyst katastroftillstånd för att kunna använda alla tillgängliga resurser för att släcka bränderna.

Bränderna drivs på av den värmebölja och torka som råder i de södra delarna av Sydamerika, delvis till följd av väderfenomenet El Niño. Forskare varnar också för att klimatförändringen leder till ökad risk för extrema väderhändelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.