Foto: SVT

Kraftigt jordskalv utanför Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt jordskalv har registrerats i Mindanao i södra Filippinerna. Skalvet har magnituden 6,9, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

Skalvet ska ha inträffat söder om Davao, strax utanför staden General Santos City med en halv miljon invånare, på ett djup av 60 kilometer. Invånare i området berättar för AP att skalvet varade i ungefär en minut. Hittills finns inga rapporter om omkomna eller större skador på byggnader och infrastruktur.

”Började gunga”

– Jag stod i receptionen och såg att ljuskronan i taket plötsligt började gunga, sa Jonna Ramos, som arbetar på ett hotell i General Santos, till Reuters, och tillade att alla på hotellet lämnade byggnaden under skalvet som pågick under en minut.

Initialt efter skalvet utfärdades en tsunamivarning för Indonesien och Filippinerna, men denna drogs efter två timmar tillbaka.

Två tsunamis på kort tid

Idonesien har drabbats av två dödliga tsunamis på kort tid. Dagen före julafton drabbade en tsunami Indonesien, efter vilken mer än 400 människor konstaterats döda. I september dog mer än 2 000 personer efter att en kraftig jordbävning skapat massiva tsunamivågor på ön Sulawesi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.