Krångligare val får man leta efter

Uppdaterad
Publicerad

Presidentvalet i USA hålls mitt under jobbveckan. För att få rösta måste du först vara registrerad som väljare. Poströstning är omöjligt i flera delstater, och miljontals amerikaner har fråntagits sin rösträtt. Beror USA:s särpräglat låga valdeltagande på något annat än ointresse?

Det som brukar kallas för världens mäktigaste demokrati och ”the land of the free” hade i förra presidentvalet ett valdeltagande på 53,6 procent. Det är ett bottenresultat bland de demokratiska länderna i OECD. Som jämförelse hade med Belgien ett deltagande på 89,4 procent och Sveriges 85,8 vid de senaste parlamentsvalen.

Kan det låga valdeltagandet ha att göra med att röstsystemet är så krångligt?

Friktion

Kräver registrering

222 miljoner av USA:s 325 miljoner invånare har rösträtt. De är amerikanska medborgare över 18 år. Men det räcker inte för att få rösta. Först måste du registrera dig som väljare för ett visst parti så att du får ditt namn på en röstlängd. För det behöver du oftast ett giltigt id-kort och alltid ett socialförsäkringsnummer. I 31 stater kan du registrera dig på nätet, annars måste du uppsöka en myndighet eller posta in din ansökan. Och det kan bli bråttom för registreringen stänger ibland ett halvår före själva valet. Om du flyttar, byter namn eller partitillhörighet måste du göra om proceduren.

Det är inte ovanligt att du på valdagen blir nekad att rösta eftersom ditt namn inte står med på röstlängden. Då har något gått fel i registreringen och din ansökan har inte blivit godkänd. 2012 var 24 miljoner registreringar – alltså en av åtta – felaktiga eller ogiltiga. Och då blir det inget.

Vid presidentvalet 2012 var 71 procent av alla med rösträtt registrerade väljare.

Valdag när du jobbar

Kan du tänka dig ta ledigt från jobbet för att gå och rösta? Tisdagen den 8 november kommer miljontals amerikaner ge sig ut till vallokalerna för att göra just det. En ritual som följts sedan 1800-talet: det röstas alltid den första tisdagen efter den första måndagen i november.

Men varför på en tisdag? Jo, 1800-talets lagstiftare tänkte på de amerikaner som hade lång väg till sin valstation och ofta behövde påbörja resan dagen före valet. Att ingripa på människors gudstjänstfirande på söndagen var otänkbart, alltså föll måndag bort men tisdag passade bra.

För dagens amerikaner kan valtisdagen vara allt annat än adekvat. Många tvingas ta ledigt från jobbet och det innebär ofta löneavdrag. Det finns inte heller någon federal lag som garanterar anställda ledigt från jobbet för att gå och rösta.

Poströsta? Lätt för dig att säga

Den vanligaste anledningen till att amerikaner inte röstade i förra presidentvalet var att de var för upptagna på valdagen och att det inte passade med deras schema. Det visar en undersökning som US Census Bureau genomförde efter valet. I Sverige gillar vi att poströsta vilket 43 procent av väljarna gjorde förra riksdagsvalet. Men i USA ser det annorlunda ut. I 13 delstater går det inte att poströsta över huvud taget, och i 20 delstater krävs en motivering till varför du inte kan närvara på valdagen för att du ska få förtidsrösta. Undantagen är de tre delstaterna Washington, Oregon och Colorado där du enbart kan poströsta.

Att poströstningen är ett problem blir tydligt när nära hälften av väljarna över 65 säger att sjukdom eller handikapp hindrade dem från att ta sig till vallokalen och rösta. I USA måste du rösta i din lokala vallokal kopplad till din folkbokföringsadress. Bland unga väljare, som kan tänkas går på college på annan ort, var den näst vanligaste anledningen till att de inte röstade att de inte var hemma.

Miljoner fråntas rösträtten

6,1 miljoner amerikaner är fråntagna sin rösträtt på grund av att de begått ett brott. I Florida gäller det en av fyra afroamerikanska män. Rösträttsdiskvalificerande brott är grövre brott som ger fängelsestraff i minst ett år och kan röra sig om till exempel bedrägerier eller rattfylla. Men USA:s ”three strikes”-lagar, alltså att du får ett mycket grövre straff när du åker fast för tredje gången, har gjort att människor blivit av med rösträtten för ett mindre brott som att ha snattat strumpor på Walmart.   

I de flesta delstater får du tillbaka rösträtten när du suttit av ditt straff och din villkorliga frigivning, men i stater som Florida, Iowa och Virginia blir du av med rösträtten för all framtid.

Till och med Trump misslyckades

Om det är något USA inte kan skryta med så är det sitt valdeltagande, 15 procent röstade för att de inte var intresserade. De flesta angav dock andra skäl som att de var sjuka, inte hemma eller för upptagna. Många hade också problem med att registrera sig som väljare. Av någon anledning fick de inte sitt namn på röstlängden.

USA:s krångliga voteringssytem drabbar även makteliten. Donald Trumps egna barn Ivanka och Eric missade att väljarregistreringen i New York stängde redan ett halvår före primärvalen i april, och kunde alltså inte rösta på sin pappa. Systemet kostade Donald Trump två röster och en pinsam tystnad.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar oss på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier. Just nu fokuserar vi på presidentvalet i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet