Foto: AP/Scanpix.

Krav på agerande i säkerhetsrådet

Uppdaterad
Publicerad

Varnar för att ett misslyckande i Syrienkonflikten innebär frisedel för ytterligare massakrer.

På lördagen har FN-observatörer i Syrien tagit sig till platsen utanför Hama varifrån en massaker rapporterades i torsdags. Uppgiften om att observatörerna nått fram lämnas av aktivister till nyhetsbyrån AFP.

FN-obervatörerna har åkt till staden efter att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon varnat för att ett misslyckande i Syrienkonflikten innebär frisedel för ytterligare massakrer.

Ban uttryckte, liksom FN:s och Arabförbundets medlare Kofi Annan, vrede över massakern i byn Treimsa och krävde att säkerhetsrådet snabbt ökar pressen på president Bashar al-Assad.

-Jag uppmanar alla medlemsländer att gå till gemensam aktion för att omedelbart stoppa den tragedi som utvecklar sig i Syrien, sade han.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton sade att massakern innebär ett uppenbart brott mot Kofi Annans fredsplan.

”Regimens användning av tunga vapen, som artilleri och helikoptrar, vilket har bekräftats av FN:s observatörer, är ett uppenbart brott mot dess åtaganden inom ramen för fredsplanen” sade hon i ett uttalande.

Clinton krävde eldupphör

USA:s utrikesminister Hillary Clinton krävde ett omedelbart eldupphör i området för att FN:s observatörer ska kunna ta sig till Treimsa.

-De som gjort sig skyldiga till dessa grymheter kommer att identifieras och ställas till svars, sade hon.

Flera västländer vill införa sanktioner om Syrien inte stoppar användningen av tunga vapen inom tio dagar. Ryssland säger dock nej till sanktioner och hotar lägga in veto om så krävs.

Sedan revolten mot regimen i Syrien bröt ut för 16 månader sedan har regimkritiker och andra källor rapporterat om massakrer flera gånger:

2011

23 mars: Fler än 100 skjuts ihjäl av polis i staden Daraa i söder. Regimen skyller på en kriminell liga.

31 juli: Omkring 100 döda när regeringsarmén stormar protester i staden Hama.

2012

4 februari: Oppositionen larmar om massaker i staden Homs, där fler än 230 civila – bland dem kvinnor och barn – ska ha dödats av regimstyrkor under loppet av en enda natt.

1 mars: Armén tar kontroll över stadsdelen Baba Amr i Homs efter en belägring som uppges ha krävt 700 liv.

12 mars: 47 kvinnor och barn hittas mördade i Homs.

25 maj: Minst 108 döda rapporteras – de flesta kvinnor och barn – nära staden Hula där dödandet pågått i två dagar. FN-utredare håller styrkor som stöder regimen ansvariga.

6 juni: Minst 55 döda i al-Kubayr. Regimen beskylls men förnekar inblandning.

12 juli: Regimen använder pansarfordon och helikoptrar när fler än 150 dödas i samhället Treimsa (al-Turaymisa) i Hamaprovinsen.

(TT-AFP)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet