Foto: SVT , Frank Augstein/AP/TT

Efterlyses: Bantad brittisk monarki – efter svensk modell

Uppdaterad
Publicerad

En mindre monarki – den målsättningen har länge bollats runt i Storbritannien. En familjekris inför öppen ridå ingick kanske inte i planen, men kan bli det som gör verklighet av prins Charles påstådda önskan.

När brittiska drottningens gemål prins Philip på tisdagen sågs lämna sjukhuset i London där han vårdats i nästan en månad var det en av få goda nyheter för Buckingham Palace.

I den rådande pandemin söker sig britter till kungahuset som enande nationell symbol. I stället skakas den kungliga familjen av sin värsta kris på decennier. Det med prins Harry och Meghan Markles omskakande Oprah Winfrey-intervju som, om man ursäktar uttrycket, kronan på verket.

– Det är ett svek i en kristid. Jag tycker att det är destruktivt, säger Angela Levin som skrivit prins Harrys biografi, i veckans Utrikesbyrån.

Jämför med Sverige

Berättelsen om ”Megxit”, alltså prins Harrys och Meghan Markles sorti från rollen som arbetande medlemmar av den brittiska monarkin, har kännetecknats både av svidande kritik mot den brittiska pressen och av uppgifter om osämja inom familjen.

Men kontroverserna kring Buckingham Palace är inte bara ytligt skvaller. Kungahuset bidrar till brittisk ”soft power” globalt, genererar stora inkomster och är en viktig symbol. Historien må verka barnslig men har blivit ett spel med höga insatser, enligt Financial Times-skribenten Camilla Cavendish.

”Hela sagan hade kunnat undvikas om brittiska kungafamiljen inte hade gett sig ut på en annan väg än de flesta andra europeiska monarkier”, skriver hon i en opinionsartikel.

”Spanjorerna, svenskarna, danskarna och holländarna har krympt sina hov, och de flesta barnen har nu vanliga jobb utanför offentligheten.”

Oväntad effekt?

I fjol meddelade svenska hovet att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre kommer att tillhöra kungahuset och det har i åratal rapporterats att prins Charles vill se ett slimmat brittiskt kungahus.

Den brittiska turbulensen har på kort sikt skadat monarkin, säger James Savage, grundare av nyhetssajten The Local. Samtidigt kan den bidra till att prins Charles åtminstone på en punkt får som han vill.

– Att slimma ner monarkin, att bli av med alla dessa kusiner, bröder och brorsbarn, säger Savage.

– Att det ska bara vara drottningen, prins Charles, prins William och prins George.

Denna vecka djupdyker Utrikesbyrån i ”Megxit” och kontroverserna kring brittiska kungahuset. Titta här på SVT Play eller 22.00 på tisdag i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.