Krav på ny röstomräkning i Honduras

Publicerad

Valobservatörerna kan inte vara säkra på resultatet i presidentvalet i Honduras den 26 november på grund av oegentligheter, fel och systematiska problem, enligt den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS.

Jorge Quiroga, tidigare president i Bolivia och ledare för OAS uppdrag i Honduras, säger att valmyndigheten bör göra en mer omfattande omräkning.

Den första omräkningen har visat att sittande presidenten Juan Orlando Hernández fick flest röster, 43,0 procent mot oppositionskandidaten Salvador Nasrallas 41,4 procent. Än så länge har Hernández inte korats som segrare.

Enligt valmyndighetens chef David Matamoros kan det dröja fram till slutet av december innan en president är korad, eftersom valmyndigheten räknar med överklaganden och ifrågasättanden av resultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.