Krav på Teliaaktier i uzbekisk härva

Uppdaterad
Publicerad

I korruptionshärvan runt Uzbekistans diktatorsdotter Gulnara Karimova kräver nu åklagare i Nederländerna att stora tillgångar fryses. Aktier i Telias uzbekiska företag Ucell omfattas av kravet.

Sammanlagt begärde åklagarna på onsdagen att tillgångar värda över 300 miljoner euro (2,8 miljarder kronor) och en aktiepost på sex procent i Telias uzbekiska operatör Ucell tas i beslag. Dessutom vill åklagarmyndigheten att böter på närmare fem miljoner euro utdöms av domstolen i Amsterdam, skriver Reuters.

Företaget som kravet riktas mot är baserat i Nederländerna, men pengarna har enligt åklagarna använts för att muta Gulnara Karimova.

Telias diktatursamarbete

”Mutor betalades”

Kärnan i utredningen är att den uzbekiska statsledningens närstående tog emot mutor av telekomföretag genom bolaget Takilant, ägt av Karimova.

”Mutor betalades för att komma in på den uzbekiska telekommarknaden”, förklarar åklagarna.

En mängd konton i olika länder har använts, bland annat Sverige, Gibraltar och Hongkong.

Utredningar även i Sverige

Även i Sverige, Schweiz och USA pågår mututredningar med upphov i härvan.

Både Telia och den rysknorska konkurrenten Vimpelcom, där Telenor är en av storägarna, har pekats ut. De kan bli föremål för krav i nederländsk domstol genom sina bolag där.

I USA och Nederländerna har emellertid Vimpelcom gjort upp med åklagarmyndigheten och betalat böter på motsvarande 6,8 miljarder kronor. Sådana uppgörelser går inte att göra i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet