Foto: TT

Lukasjenko varnar för protestvåg – lovats stöd av Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Belarus fortsätter. Och presidenten Alexander Lukasjenko menar att oroligheterna kan sprida sig till Ryssland om de inte kvävs. Han säger nu också att Vladimir Putin erbjudit sitt stöd för att stoppa de omfattande protesterna i landet.

– Det här är inte bara ett hot mot Belarus, säger Lukasjenko.

Tusentals personer samlades Minsk på lördagen för att närvara vid en minnesceremoni för den 34-årige man som dog under protesterna mot den sittande presidenten Alexander Lukasjenko tidigare i veckan, rapporterar Reuters. Vad som orsakade hans död råder det delade meningar om. Enligt belarusisk polis dog han när ett explosivt föremål han hade för avsikt att kasta mot polisen exploderade i hans hand.

På platsen där dödsfallet inträffade har blommor och ljus placerats ut och oppositionella syns vifta med plakat som fördömer polisvåldet och ropa ”lämna”, en uppmaning till presidenten att avgå.

Protester i Belarus

”Kommer inte att ge bort landet till någon”

Det har snart gått en vecka sedan Lukasjenko utropades till vinnare i valet, efter 26 år vid makten. Stora och våldsamma protester har pågått i Minsk sedan dess och runt 7 000 personer har frihetsberövats.

Efter ett första officiellt samtal mellan Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin på lördagen var de båda ledarna överens om att  ”problemen som uppstått kommer att få en snabb lösning”, står det i ett uttalande från Kreml.

Lukasjenko var till en början förtegen om vad som kommit fram under mötet men säger senare på kvällen att Putin lovat att hjälpa till att säkerställa säkerheten i landet om det skulle behövas, enligt den statliga nyhetsbyrån Belta. Uppgifterna har dock inte bekräftats från ryskt håll.

Han säger också att anställda på statliga bolag riskerar att avskedas om de strejkar, samt att han inte vill ha någon hjälp av medlare från andra länder för att nå en lösning.

– Vi kommer inte att ge bort landet till någon.

Diskussioner mellan EU och USA

EU:s utrikesministrar enades på fredagen om att förbereda riktade sanktioner mot dem som varit inblandade i valfusket och våldet mot demonstranter.

Även USA ställer sig kritisk till den rådande situationen. I samband med ett besök i Polen på lördagen sade utrikesminister Mike Pompeo att USA har inlett en dialog med EU om Belarus.

– Det gemensamma målet är att stödja det belarusiska folket att uppnå sin egen suveränitet och frihet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet