Rysslands president Vladimir Putin (vänster) och försvarsminister Sergej Shoigu (höger). Foto: AP/TT 23 feburi 2021

Kreml: ”Vi har militära trupper nära Ukraina så länge det behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kommer att behålla militära trupper nära Ukrainas gräns så länge det är nödvändigt, uppger Kreml på onsdagen.

Uttalandet gjordes efter oro kring ryska truppförstärkningar och rapporter om brott mot vapenvilan i landets östra del.

– Sammantaget är situationen allvarlig som jag ser det, säger forskningsledare Johan Norberg vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Ukraina uppmanar militäralliansen Nato att snabba på processen för Ukraina som medlem i alliansen. Uttalandet gjordes efter rapporter i påskhelgen om ryska truppförstärkningar nära Ukrainas gränser och i den av Ryssland olagligt annekterade Krim-halvön.

Kreml sade på onsdagen att Ryssland kommer att behålla militära trupper nära Ukrainas gränser, så länge Kreml anser att det behövs.

Kriget i Ukraina

”Överraskning förlorad”

Situationen är allvarlig, bedömer Johan Norberg. Men eftersom omvärlden reagerat på ryska truppförflyttningar så är ett eventuellt överraskningsmoment förlorat – om Ryssland har fientliga avsikter, bedömer han.

– Om Ryssland verkligen avser använda militära medel, vill man sannolikt använda så lite resurser som möjligt, men ändå nå sina mål. Då är överraskningsmomentet centralt, vilket Ryssland nu delvis har förlorat i Ukraina. För omvärlden är det således viktigt att även hålla ett vakande öga på andra potentiella konfliktområden där Ryssland har intressen, säger Norberg.

Forskningsledare Johan Norberg vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, följer Rysslands militära utveckling. Foto: Henrik Montgomery, TT

Beredskapskontroller i hela Ryssland

Norberg betonar att det inte är konstigt att Ryssland flyttar trupper i eget land och att det kan uppfattas som fientligt. De ryska väpnade styrkorna bemannas fortfarande till stor del av värnpliktiga som tjänstgör i ett år.

– Eftersom militär utbildningsverksamhet i stort syftar till att kunna genomföra krig är det inte konstigt övningar och utbildningskontroller ser ut som krigsförberedelser. Men bara för att det är utbildningskontrollperiod kan man inte utesluta att förberedelser för en förestående operation pågår samtidigt.

Mars och april är en period då kontrollerna av förbandens status genomförs efter vinterutbildningen. Det föranleder beredskapskontroller och förbandsförflyttningar, enligt FOI.

På tisdagen uppgav Rysslands försvarsminister att kontroller av stridsberedskap ska genomföras samtidigt i alla ryska militärdistrikt. Alla vapenslag ingår, enligt uttalandet i statligt kontrollerade RIA.

– Jag kan inte spekulera om det ryska politiska ledarskapets driftkrafter och intentioner. Det politiska tonläget kan möjligen vara en indikation. Sammantaget är situationen allvarlig, som jag ser det, säger Johan Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet