Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det delas ut ryska pass till invånarna, de uppmanas även att söka både pension och bidrag från Ryssland.

Kriget i Ukraina: Därför handlar striderna allt mer om Cherson

Uppdaterad
Publicerad

Cherson i södra Ukraina var den första staden som Ryssland tog över efter invasionen. Nu är staden i fokus och striderna runtom den blir allt hårdare.

Regionen Cherson är strategiskt viktigt. Förutom mycket jordbruksmark så kommer nästan allt färskvatten på Krim från en kanal nära Cherson. När Ryssland annekterade Krim 2014 stängde Ukraina av flödet. Sedan dess har halvön lidit brist på vatten. Men när Ryssland ockuperade Cherson var det första man gjorde att slå på vattnet.

Vill vinna befolkningens stöd

I Cherson försöker ryssarna nu vinna befolkningens stöd. Det delas ut ryska pass till invånarna, de uppmanas även att söka pension och bidrag från Ryssland. Vad befolkningen själva tycker är svårt att veta då de inte får tala med media. Men busschauffören Natasja trotsade förbudet och berättade att hon vill att allt ska vara som det var förut.

– Jag bor i Ukraina, jag är ukrainare. Jag bor i mitt land och jag vill att Cherson ska fortsätta vara fritt, säger Natasja.

Se hur Cherson sett ut sedan krigets start i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.