Kriget pressar upp ryska matpriser

Uppdaterad
Publicerad

Sanktionerna slår hårt mot ryska plånböcker. Priset på mjölk och kött har ökat 10 procent på ett år, och priset på kopieringspapper har rusat över 400 procent. När börsen föll var ett papper värt mer än en aktie från den ryska storbanken Sberbank, enligt Rysslandskännaren Torbjörn Becker.

Omvärldens sanktioner mot Ryssland slår hårt mot landets befolkning.

– Inflationen har gått upp. Siffrorna som presenteras tycker jag inte är så trovärdiga. I mataffärerna där jag går och handlar har priserna de senaste månaderna stigit mellan 10-30 procent, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström, på plats i Moskva.

Kriget i Ukraina

Människor som redan innan invasionen hade svårt att få ihop ekonomin har fått det ännu tuffare, konstaterar han.

– Det börjar svida i plånboken för de som har det sämst. Det vill säga pensionärer som kanske drar sig fram på en dryg tusenlapp i månaden och många anställda med enkla jobb som har kring 2 000 i månaden. Då börjar det att bli besvärligt.

Dyrare frukt och grönt

Även Torbjörn Becker, chef för östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm, konstaterar att ryssarnas plånbok och vardag har förändrats sedan invasionen av Ukraina.

– Prishöjningarna har hänt på bara någon månads sikt. Växelkursen är nu tillbaks där den var innan kriget, men då ska man komma ihåg att man inte kan genomföra alla de transaktioner som man vill till den, säger Torbjörn Becker.

De senaste tolv månaderna priset på mjölk och kött stigit med 10 procent, enligt handelsstatistik från ryska myndigheter. Även morötter och bananer har blivit betydligt dyrare i Ryssland, varorna har stigit 55 respektive 49 procent under det senaste året.

Hamstrar kopieringspapper

Det är inte bara maten som blivit dyrare.

Priset på kopieringspapper har stigit 400 procent på ett år, enligt ryska statistiken.

– Det är lite som toalettpappret under pandemin i Sverige. Man rusade och bunkrade, det blev brist och priserna steg. Det finns lite olika kvalitéer på kopieringspapper. En del gör de inhemskt men en del måste de importera, säger Torbjörn Becker.

– Det var en period när ett kopieringspapper var värt mer än en Sberbank-aktie när börsen föll, tillägger han.

Priser april 2022 – ökning jämfört med april 2021

Mjölk  + 10%

Kött + 10%

Morötter + 55%

Bananer + 49%

Diesel  + 2%

Bensin + 0.8%

Kopieringspapper +400%

Källa: Rosstat.gov.ru

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet