Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minusgrader behöver inte vara något negativt i ett krig menar överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Foto: SVT/TT/AP

Soldaterna rustar för vinterkrig: ”Blir rörligare strider”

Uppdaterad
Publicerad

Igår var det 8-10 minusgrader på flera platser Ukraina. Kriget som började i februari är nu återigen på väg att gå över till vinterkrig. I och med kylan förändras också förutsättningarna.

– Bärigheten i marken ökar och det blir lättare att köra. Det skulle kunna göra att det blir rörligare strider igen, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Kriget har pågått i nio månader och den ukrainska motoffensiven fortsätter längs den 900 kilometer långa stridslinjen. Vintervädret väntas gynna den ukrainska armen medan den slår hårdare mot ryssarna, enligt Paasikivi.

– Ukrainska styrkorna har ett övertag för de har en högre utbildningsnivå än vad vi vet att ryssarna har.

Det har gått tre veckor sedan Ryssland drog sig tillbaka från Cherson. Nu befinner sig de ryska styrkorna tio kilometer bort, på andra sidan floden Dnipro, och fortsätter att därifrån beskjuta Cherson. Enligt Paasikivi är den ryska strategin nu att skapa ett dödläge.

– Nu tror jag ryssarna vill få en så stabil frontlinje som möjligt för att få det här kriget att dra ut på tiden. Man vill hindra ukrainska offensiver att ta sig igenom de ryska linjerna.

– Jag tror att man från rysk sida satsar på en våroffensiv snarare än att göra något nu, säger han.

Hör mer om kriget i Ukraina i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.