Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi sitter nära varandra i salen” – hör Ulf Kristersson (M) om ett eventuellt möte med president Erdogan under FN-veckan. Foto: Ronald Verhoeven/AP

Trots utspelen: Ulf Kristersson ”väldigt trygg” med Natoöverenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

Trots de senaste dagarnas utspel från Ungern och Turkiet är Ulf Kristersson (M) ”väldigt trygg” med att Natoöverenskommelsen gäller. Det säger statsministern i samband med FN:s generalförsamlings öppnande i New York.

På måndagsmorgonen signalerade det ungerska parlamentets talman, László Kövér, att ytterligare förseningar av ratificeringen av Sveriges Natomedlemskap kan komma. Senare på kvällen berättade en högt uppsatt regeringföreträdare att man förväntar sig att Sveriges stats- eller utrikesminister besöker Ungern för samtal, enligt SR Ekot.

Ungerns nya utspel kommer efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kom med ännu ett uttalande riktat mot Sverige gällande Natoprocessen i helgen.

Nu säger statsminister Ulf Kristersson att han fortfarande räknar med att Sverige blir Natomedlem när turkiska parlamentet öppnar i höst.

– Vi gjorde en överenskommelse kring Natomedlemskapet i Vilnius och jag känner mig väldigt trygg med att den överenskommelsen gäller, säger han när SVT Nyheter intervjuar honom i New York.

Statsministern och flera andra ministrar är på plats för att delta vid FN:s generalförsamlings öppnande. I samband med det tror Kristersson att han får möjlighet att tala med Erdogan.

– Vi sitter nära varandra i salen. Men i morse var han inte där när jag var där.

”Förhandlingen inte över”

SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén delar inte statsministerns bild av läget.

– Det är mindre än två veckor kvar till det turkiska parlamentet öppnar. Såvitt jag förstår så ligger fortfarande bollen i den här frågan kvar hos presidentadministrationen, säger han i Aktuellt.

Han pekar också på signalerna som Erdogan ger att Turkiet inte är nöjt med hur Sverige lever upp till sina åtaganden.

– Det har också gjorts andra utspel där president Erdogan insinuerar att han vill se tydligare steg från USA när det gäller försäljningen av F-16-stridsplanen till Turkiet.

Hur ska man förstå de här signalerna?

– Förhandlingen om den svenska Natomedlemskapet är inte över. Det tror jag är den signalen som Erdogan skickar, säger Turkietkorrespondenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.