På fredagen kom ett besked som beskrivs som väntat, men som också väcker debatt. Det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD), som blev landets näst största i valet in februari, klassas som högerextremt av den tyska säkerhetsmyndigheten författningsskyddet.
Enligt myndigheten kan partiet ses som ett hot mot demokratin, och beskedet innebär att myndigheten, som liknar svenska Säpo, nu lättare kan övervaka och avlyssna partiet.
AFD har meddelat att beslutet ska bestridas och även indikerat att de ser klassningen som ett sätt för andra partier att underminera AFD:s framgång i tysk politik.
Något oväntat blandar sig nu USA:s regering i frågan om AFD, när toppföreträdare för landet riktar hård kritik mot Tyskland för vad man kallar ett ”odemokratiskt agerande”.
Vance rasar mot Tyskland
I ett inlägg på X skriver USA:s vicepresident JD Vance att det är ett riktat försök att förstöra för AFD.
”Väst rev Berlinmuren tillsammans. Nu har den återuppbyggts – inte av Sovjet eller Ryssland, utan av det tyska etablissemanget”, skriver han.
Även USA:s utrikesminister Marco Rubio höjer tonen mot beslutet som han kallar ”förklädd tyranni”, samtidigt som han även kritiserar tysk invandringspolitik.
”Det som är verkligt extremistiskt är inte det populära AFD – som kom på andra plats i det senaste valet – utan snarare etablissemangets dödliga invandringspolitik med öppna gränser som AFD motsätter sig. Tyskland borde ändra riktning”, skriver han på X.
Uttalandet från Rubio har lett till ett direkt svar från tyska utrikesdepartementet, som betonar att beslutet grundar sig i en oberoende undersökning för att skydda landets konstitution och att oberoende domstolar kommer ha sista ordet.
”Det här är demokrati. Vi har lärt oss från vår historia att högerextremism måste stoppas”, skriver man i svaret till Rubio.
På fredagen uppgav landets blivande vicekansler Lars Klingbeil (SPD) att den nya regeringen ska undersöka möjligheten att helt förbjuda AFD.
– AFD är en attack mot Tyskland. De vill ha ett annat land, de vill förstöra vår demokrati. Och det måste vi ta på största allvar, säger han till tidningen Bild.