Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
President Volodymyr Zelenskyj sa i ett tal på söndagskvällen att all infrastruktur i Sjevjerodonetsk är förstörd efter ryska attacker. Foto: Reuters

Zelenskyj: Kritisk infrastruktur förstörd i ukrainska Sievjerodonetsk

Publicerad

Rysk bombning har förstörd all kritisk infrastruktur i Sievjerodonetsk, uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på söndagen. Han beskriver staden i Luhansk som Rysslands huvudmål.

Sievjerodonetsk är i stort sett strömlös. I över två veckor har invånarna saknat mobiltäckning och det är svårt att få tag på dricksvatten eftersom pumparna inte fungerar.

”Svåraste utmaning”

All kritisk infrastruktur är förstörd, uppger Volodymyr Zelenskyj i ett tv-sänt tal på söndagen.

– Mer än två tredjedelar av stadens bostadsbestånd är förstört, säger han enligt Reuters.

Enligt Bloomberg kontrollerar Ryssland just nu 95 procent av Luhanskregionen.

Ryssland uppger också att de har tagit kontroll över Sievjerodonetsk. Men uppgifterna har tillbakavisats av både Ukraina och den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

I en lägesrapport på lördagen skriver tankesmedjan att ”den ukrainska militären står inför sin svåraste utmaning sedan isoleringen av Azovstalstålverket i Mariupol”. De bedömer att risken för betydande taktiska förluster är stora för Ukraina, men att de ryska attackerna också kan stanna upp igen.

Huvudmålet Sjevjerodonetsk

Sievjerodonetsks militärchef, Oleksandr Striuk, beskriver hur staden utsätts för ständig rysk artilleribeskjutningar och hur de ukrainska styrkor befinner sig i en svår försvarsposition.

President Zelenskyj menar att Ryssland har siktet tydligt inställt på Luhansk sista ukrainskkontrollerade stad.

– Att ta Sievjerodonetsk är huvudmålet för ockupationen, säger han enligt Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För tidigt att säga att det går bra för Ryssarna”. Hör f.d. överstelöjtnant Jörgen Elfving svara på tre frågor om striderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.