Den ryske officeren Sergej Skripal dömdes till 13 år i fängelse för spionage för Storbritanniens räkning. Foto: TT

Kritiskt tillstånd för ryske dubbelagenten efter mystisk kollaps

Uppdaterad
Publicerad

Tillståndet för den spiondömde ryske dubbelagenten Sergej Skripal är fortfarande kritiskt. Han och hans dotter hittades medvetslösa på en parkbänk i den brittiska staden Salisbury efter att ha kommit i kontakt med en okänd substans.

Polisen har spärrat av stora delar av området där paret hittades. En person från räddningstjänsten vårdas på sjukhus efter att ha varit i kontakt med Sergej Skripal och hans dotter Julia. Men det föreligger ingen fara för allmänheten, enligt myndigheterna.

Okänd substans

Paret misstänks ha blivit förgiftade av en okänd substans under ett besök i ett shoppingcenter i Salisbury och får nu intensivvård. Polisen har inte klassat det som ett misstänkt terrordåd men händelsen utreds av polisens anti-terrorstyrka.

Sergej Skripal var en högt uppsatt officer i den sovjetiska underrättelsetjänsten när han avslöjades som dubbelagent.

Lämnade ut agenter

Han dömdes för högförräderi till 13 års fängelse för att ha spionerat för Storbritanniens räkning. Skripal anklagades för att ha lämnat ut namn på ryska agenter som arbetade i Europa. Han erkände att han rekryterats av den brittiska säkerhetstjänsten 1995 mot en ersättning av 800 000 kronor.

Skripal utväxlades mot ryska spioner 2010 och flyttade till Storbritannien.

Litvinenkos förgiftning

Briittiska medier drar paralleller med den före detta KGB-översten och sedermera regimkritikern Aleksandr Litvinenko. Han dog 2006 i London av strålsjuka efter förgiftning med polonium-210.

Enligt en brittisk utredning mördades han av två ryska agenter, troligen på uppdrag av den ryska säkerhetstjänsten. Detta påstående ledde till frostiga relationer mellan Storbritannien och Ryssland, som tillbakavisade all inblandning i Litvinenkos död.

”Demonisering av Ryssland”

Den ryska ambassaden i London anklagar nu brittiska medier för att demonisera Ryssland och för att utnyttja händelsen i en ”anti-rysk kampanj”.

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson antydde att Storbritannien kommer att dra sig ur fotbolls-VM i Moskva om Ryssland är involverat i den misstänkta förgiftningen av den ryske dubbelagenten Sergej Skripal. Foto: AP/TT

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson säger i ett skarpt uttalande att man kommer att agera kraftfullt om Ryssland visar sig vara inblandat. Han antydde även att det finns risk att Storbritannien inte deltar på ”ett normalt sätt” i fotbolls-VM i Moskva.

Andra misstänkta fall

Oidentifierade substanser förgiftade den välkände ryske regimkritikern Vladimir Kara-Murza vid två tillfällen. Han blev plötsligt medvetslös och fick organsvikt men överlevde och har fortsatt sitt arbete som politisk aktivist.

Vladimir Kara-Murza Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Journalisten och regimkritikern Anna Politkovskaja fick symptom på förgiftning under en flygresa till Tjetjenien och sköts senare till döds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet