Foto: TT

KRÖNIKA:” Anhöriga har lämnats ensamma med skuld och skam”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”Hjälp, de stjäl våra barn”.

Brevet med ovanstående text fick jag för sju år sedan. En kvinna hade en ung manlig släkting som hade dragits in i ett våldsbejakande islamistiskt nätverk och rest till Syrien för att ansluta till IS. Nu var hon och hans föräldrar förtvivlade och visste inte vad de skulle göra. När ingen annan hjälp fanns att få, vädjade de om hjälp hos en journalist.

Sanna Klinghoffer

Reporter

I flera år har jag följt fenomenet kring de svenskar som åkte från ett av världens bästa länder till världens värsta terrororganisation och mördarsekt, Islamiska staten. Redan 2012 började de första svenskarna att resa till Syrien för att göra jihad. 2014 utropas IS så kallade Kalifat. Omkring 300 reste från Sverige för att ansluta till IS. Sverige ligger i topp, trea per capita i Europa.

Vad har då Sverige gjort för att verka mot detta? Dessvärre mycket lite. Varken förebyggande insatser eller lagstiftning har funnits på plats. Det har också saknats vettiga insatser för de som kommit tillbaka. Till exempel saknas avradikaliseringsprogram. Inget stoppade dessa personer från att resa och av de 150 som kommit hem igen så har bara ett fåtal ställts inför rätta.

Priset: förhöjt terrorhot i Sverige

Priset har de som drabbats av IS fruktansvärda övergrepp fått betala. Bland annat alla de muslimer som mördats i Syrien och Irak, de som dödats i IS terrorattentat och de yazidiska kvinnor och barn som kidnappats och sålts som sexslavar. Något som FN klassar som folkmord, vilket Sverige inte har gjort.

Priset är också att vi i dag har ett förhöjt terrorhot i Sverige. För samtidigt som resorna till Syrien och Irak tog fart så har de våldsbejakande islamistiska miljöerna vuxit i Sverige.

Och priset har också de anhöriga till flera av de som sögs in i terrorsekten fått betala. Sverige har varit senfärdiga i denna frågan på flera plan. Det finns anhöriga som stöttat sina barns val, men en stor grupp vars barn rest är lika mycket emot IS som vem som helst av oss. Deras röster har knappt hörts.

Anhöriga lämnas ensamma

Efter SVT:s rapportering om de anhörigas vittnesmål får jag ett sms av en mamma vars dotter reste till IS. Hon skriver, “tack för att ni ger en bild utifrån de anhörigas perspektiv. det behövs. Att vara anhörig är en kamp med skuld och skam. Jag har lärt mig att leva med skammen, men det är svårare med skulden.”

De anhöriga har lämnats ensamma med sin skuld och skam. Istället borde vi lyssna på dem för att ta lärdom så att inte fler dras in i den värsta av mördarsekter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Deras barn blev islamister

Mer i ämnet