Arkivbild på modellen Imane Fadil. Foto: TT/Luca Bruno

Krönika: Imane Fadils mystiska död väcker allt större uppmärksamhet

Publicerad
Krönika ·

Hon var nyckelvittnet i Bunga bunga-rättegången mot Silvio Berlusconi. Nu är hon död. Misstankarna om att 34-åriga Imane Fadil kan ha förgiftats, för att tystas, väcker stor uppmärksamhet i Italien.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Det började som en viskning om en ung kvinnas mystiska död. Viskningar som nu växer till rop.

Från de första uppgifterna i italienska medier om Imane Fadils död får fallet nu allt mer uppmärksamhet, även internationellt. De största italienska dagstidningarna La Repubblica och Corriere della Sera har toppat sina sajter med nyheten de senaste dagarna, liksom tv-nyheterna.

Ett orosmoment

Den 34-åriga marockanska modellen hade länge varit ett orosmoment för de mäktiga män som hon planerade att avslöja i en ny bok.

Imane Fadil hade fått insyn bakom kulisserna i en värld där unga kvinnor var leksaker för inflytelserika män, däribland Silvio Berlusconi, ltaliens premiärminister i flera omgångar och landets mäktigaste i modern tid.

När sexfesterna, som gick under namnet Bunga bunga-partyn, avslöjades 2010 blev Fadil ett nyckelvittne i Ruby-rättegången mot Berlusconi.

Berlusconi politiskt aktiv

Den nu 82-årige Berlusconi är fortfarande att räkna med i politiken inför EU-valet. Men han står samtidigt åtalad för att ha försökt muta vittnen att ljuga eller tiga om sexfesterna.

Imane Fadil berättade nyligen i italiensk tv om hur hon under nio år vittnat mot Berlusconi trots hot och mutor. Men hon lät aldrig någon köpa hennes tystnad, och att det kostade henne enormt mycket.

Hon visste att hon skaffat sig fiender men var ändå beredd att vittna igen – samt berätta allt i sin bok.

Mystisk död

En förundersökning om mord är inledd och hennes kropp är nu på bårhuset vid Piazzale Gorini i Milano och får inte begravas. Uppgifterna i vissa italienska medier om att ska hon ha dött av en mix av radioaktiva ämnen skapar rubriker och väcker känslor.

Imane Fadil levde utan jobb och pengar mot slutet av sitt liv, långt från glamouren som showgirl. Men hon ville inte låta sig tystas. Om någon verkligen velat röja henne ur vägen och hoppas att hennes död skulle passera relativt obemärkt så har de misstagit sig.

Bilderna på Fadil och uppgifterna om hur hon led under sin sista tid i livet berör många italienare.

Letar svar i bokmanus

Utredarna hoppas hitta svar i hennes bokmanus som nu beslagtagits. Det många frågar sig är hur en ung till synes frisk person kunde dö efter att lever, njurar och benmärg på kort tid slutat att fungera.

Efter alla turer genom åren har gemene man i Italien inte längre orkat bry sig om Bunga bunga-rättsprocesserna. Med Imane Fadils död har historien dock fått nytt liv och många hoppas att sanningen inte ska begravas med henne.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.