”President Piñera gjorde ett stort misstag när han omgiven av generaler förklarade krig mot demonstranterna. Det gör att hans senare ursäkt och löften om sociala reformer inte tas på allvar av demonstranterna. ” Foto: Claudio Royes/AFP

Krönika: ”Tårgasen sticker i näsan och eldar brinner”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Vi möts av ett Santiago de Chile där en veckas gatuprotester lämnat tydliga spår. Banker och butiker är stängda. Politiska slagord täcker väggarna: ”Avgå Piñera”, ”Bort med militären från gatorna”, ”Rättvisa nu”. Och överallt demonstranter som slår på kastruller och stekpannor för att visa sitt missnöje med regeringen.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Redan vid lunchtid börjar Plaza Italia – som blivit hjärtat i proteströrelsen – fyllas av demonstranter. Den stora majoriteten är ungdomar – födda efter att demokratin återinfördes 1990 och uppvuxna utan de rädslor som präglat tidigare generationer som levt under militärdiktaturen.

President Piñera gjorde ett stort misstag när han omgiven av generaler förklarade krig mot demonstranterna. Det gör att hans senare ursäkt och löften om sociala reformer inte tas på allvar av demonstranterna.

Över 80 procent stöder protesterna

En färsk opinionsundersökning är mardrömsläsning för regeringen. Över 80 procent av befolkningen stöder protesterna och kraven på ökad jämlikhet. Bara en liten minoritet anser att regeringen hanterat krisen på ett bra sätt.

Genom att möta missnöjet med hårdhandskarna har Piñera gett mer energi åt protesterna och nu hörs en lång rad krav på förändringar av det chilenska samhället. Det har till och med startats en webbsida där medborgarna kan rösta på vilka reformer de tycker är viktigast. I topp ligger en ny konstitution för att ersätta den nuvarande som skrevs under militärregimen och att Chiles vattentillgångar – som är privatiserade – ska hamna i offentlig regi.

Omfattande plundring och vandalisering har ägt rum under protesterna. Och regeringen hävdar att undantagstillstånd och utegångsförbud varit nödvändigt för att stoppa laglösheten. Men demonstranterna menar att skadegörelsen inte har med protesterna att göra utan att det rör sig om kriminella som drar nytta av kaoset och att regeringen använder detta som svepskäl för att slå ner protesterna.

”Tårgasen sticker i näsan”

När det börjar skymma ökar spänningen på Santiagos gator. Stenkastning från demonstranter – tårgas och vattenkanoner från polis och militär. Tårgasen sticker i näsan, krossat glas täcker asfalten och eldar brinner. De sista demonstranterna vänder hemåt när bepansrade fordon rullar ut för att upprätthålla utegångsförbudet.

En vanlig kväll skulle den chilenska huvudstadens gator och torg varit fulla av människor som njöt av vårvärmen. Nu ligger sjumiljonersstaden helt öde.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.