Stina Blomgren, mellanösterkorrespondent. Foto: Pernilla Edholm/SVT

KRÖNIKA: ”Utan sjalen kommer vi inte genom passkontrollen”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det är bara minuter kvar till vi ska landa i Teheran. Runt omkring mig i planet ser jag flera kvinnor svepa en sjal över håret. Som i en del av en synkroniserad rörelse gör jag likadant. Det här är lagen i Iran. Om du vistas i landet och är kvinna så måste du täcka ditt hår.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Från tidigare reportageresor hit vet jag att det väcker frågor.  Efter min allra första livesändning från Teheran för några år sedan var mejlkorgen full. Många tittare undrade varför jag bar sjal och om jag gjorde det av egen fri vilja. Och om jag nu måste bära den, varför syntes ändå ganska mycket av mitt hår?

Jag tänker på de här frågorna när vi går ned för landning. Jag och fotografen Pernilla Edholm har sökt visum hit för att kunna rapportera om situationen i landet. För inte så länge sedan rapporterade vi från Saudiarabien, ett land som också tillämpar stränga klädlagar. Men där gäller skillnaden att det inte är obligatoriskt att täcka håret. Betyder det att kvinnorna i Saudiarabien är friare än i Iran, där kvinnor kunnat köra bil sedan årtionden och är en stor del av den arbetande befolkningen? Så enkelt är det knappast.

Tolkningen ser olika ut

På allmänna platser i Iran finns skyltar som påminner kvinnor om klädreglerna. Blusen eller kappan ska täcka armbågen och gå en bit ned på låret. Sjalen är obligatorisk – att inte bära den bestraffas med böter eller fängelse.

Och även om klädreglerna är strikta så ser tolkningen av dem väldigt olika ut. I Teherans norra, trendigare stadsdelar bär många kvinnor smala jeans och drar ett skärp kring midjan. Sjalen sitter långt bak på huvudet så att håret syns.

I stadens mer konservativa södra delar är det mer vanligt med svart chador, ett tältliknande plagg som täcker både kropp och bakhuvud. Chador betyder just tält på persiska.

”Finns frågor som är mer akuta”

Under en tidigare resa hit träffade jag Parvaneh Salahshori som väckte stor uppmärksamhet när hon kampanjade för kvinnors rättigheter under det senaste parlamentsvalet. I en intervju sade hon att kvinnor borde få välja om de vill bära slöja eller inte.

– Men för kvinnor i Iran finns frågor som är mer akuta än klädseln, sade Salahshori när vi träffades i parlamentet.

Som exempel lyfte hon fram kvinnors villkor vid skilsmässor och arvstvister. I en iransk domstol är en kvinnas vittnesmål hälften så mycket värt som en mans. Om någon dödar en kvinna blir straffet mildare jämfört med om en man dödas. Och om en kvinna ska resa utomlands måste hon ha sin mans tillstånd.

Vi är här för att göra vårt jobb

En av kampanjerna mot Irans slöjtvång heter Vita Onsdagar – då kvinnor bär vit sjal på onsdagar som en protest mot sjallagen. Sedan årsskiftet har en del kvinnor också ställt sig på elskåp i gatukorsningar och viftat med sjalen som de fäst på en pinne. En blixtsnabb aktion som filmas och sprids via sociala medier. Tiotals kvinnor har gripits i samband med protesterna och flera har dömts till fängelse.

Som journalister är vi här för att göra vårt jobb. Utan sjalen kommer vi inte genom passkontrollen.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.