Till helgen ska den nu avlidne påven Franciskus föras till sin sista vila. Hundratusentals människor förväntas närvara i och omkring Vatikanen samtidigt som hundratals världsledare och monarker bjudits in, däribland USA:s president Donald Trump, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och den svenska kungen.
Säkerheten kring begravningen, som startar klockan 10.00 på Petersplatsen, kommer därmed vara påtagligt.
– Den mest komplexa aspekten är ankomsten av många dignitärer från hela världen, som kommer att konvergera till Rom för att gå till en enda punkt, sa Roms polischef Roberto Massucci till RTL, rapporterar Reuters.
Avancerad störningsutrustning och krypskyttar
Omkring 2 000 poliser från det lokala närområdet kommer att närvara, tillsammans med ytterligare tusentals poliser från de nationella säkerhetsstyrkorna, för att säkerställa tryggheten.
En källa berättar för Reuters att säkerhetsinsatserna kommer att inkluderar allt från patrullbåtar på floden Tibern till avancerade drönare och störningsanordningar som kan neutralisera potentiella hot från luften. Dessutom kommer krypskyttar att placeras ut i området.
Gravsätts utanför Vatikanen
Vägarna runt Vatikanen kommer även att stängas av för allmänheten för att ge plats åt kortegen som ska transportera påvens kista från begravningen på Petersplatsen till basilikan Santa Maria Maggiore. Denna basilika, belägen utanför Vatikanen i Rom, har valts av Franciskus som hans sista viloplats.
Enligt Reuters säger Fabio Ciciliano, chef för den italienska myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att människor förmodligen inte bara kommer att samlas på Petersplatsen, utan även längs den nästan fyra kilometer långa väg som skiljer Petersplatsen med Santa Maria Maggiore.
Ska hantera stort inflöde
Utöver det omfattande säkerhetsarbetet förbereds det även för det stora inflödet av människor. Det statliga järnvägsföretaget kommer lägga till 260 000 extra platser på sina tåg och dessutom förväntas 20 000 människor anlända till Rom via flyg.
Myndigheterna behöver samtidigt hantera ett stadigt inflöde av privatjetflygningar, och Fabio Ciciliano säger att militärflygplatsen Pratica di Mare är tillgänglig som ett alternativ till stadens två flygplatser vid behov.