Krypterad e-posttjänst stängd i USA

Uppdaterad
Publicerad

Den krypterade e-eposttjänst som tros ha använts av Edward Snowden har stängts ned.

Det kan vara påtryckningar från amerikanska myndigheter som ligger bakom att en krypterad e-posttjänst som tros ha använts av Edward Snowden har stängts ned.

Lavabits ägare Ladar Levinson skriver på tjänstens webbsida att han har dragit ur kontakten från den säkra e-posttjänsten.

Han skriver att skälet till att han väljer att stänga ned tjänsten är att han står inför dilemmat att antingen vara delaktig i brott mot det amerikanska folket eller lägga ned de tio år av arbete han lagt på att skapa Lavabit.

Påtryckningar från USA

Levinsons inlägg nämner inte Snowden eller att det skulle vara påtryckningar som gjort att han stängt ned e-posttjänsten. Men han skriver att han önskar att det var möjligt att på ett lagligt sätt förklara vad som lett fram till hans beslut men att det inte går på grund av nya amerikanska lagar.

Nyhetsbyrån AP skriver att tillfället för nedstängningen av hemsidan och annat material på hemsidan antyder att nedstängningen beror på att USA säkerhetstjänst försökt komma åt material om Snowden från Lavabit.

Levison avslutar sitt inlägg med att varna alla för att anförtro privata uppgifter till något företag som har fysiska band till USA.

Lavabit hamnade i rampljuset efter att Snowden använt tjänsten under sin tid på Moskvas flygplats. Efter att ha fått tillfällig asyl i Ryssland befinner han sig nu på okänd plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet