Ljudet som gav amerikaner på Kuba skador ska analyseras

Uppdaterad
Publicerad

Ljudet som tros ha lett till skador hos över 20 amerikaner på Kuba ska nu skickas på analys. Enligt ljudexperter består det delvis av frekvenser som påverkar kroppen trots att de inte hörs.

Ljudet som ska ha orsakat skador hos flera anställda på den amerikanska ambassaden i Havanna har nu publicerats av nyhetsbyrån AP (hör ljudet i klippet ovan).

Det gälla ljudet ska ha hörts av personalen i sekvenser som ibland varit så korta som två sekunder och ibland varat i flera minuter. Dessa följdes av väldigt korta tystnader varpå ljudet började igen, enligt dem som drabbats. De bekräftar också att det var ett sådant ljud som AP nu publicerar som de har hört i vissa rum på ambassaden.

Mystiska hörselskador på Kuba-ambassad

De så kallade ljudattackerna började förra året och ska senast ha hörts i augusti. En del av personalen som har hört ljudet har drabbats av problem med bland annat hörseln, synen, sömnen och balansen. Totalt har 22 personer fått skador.

Skickas för analys

Kuba nekar att det handlar om attacker och säger att man utreder vad som har hänt. USA har inte officiellt anklagat Kuba för att ha genomfört attackerna, men klandrar däremot landets myndigheter för att inte göra tillräckligt för att utreda händelsen.

Man vet fortfarande inte med säkerhet om det finns något samband mellan skadorna personalen har fått och ljudet. Enligt neurologer som brittiska Guardian talat med kan det istället handla om masshysteri.

– Dessa människor är skockade i en ängslig miljö och det är exakt en sån situation som kan utlösa något sånt här. Ångest kan vara en nyckelfaktor, säger neurologen Mark Hallett till tidningen.

20 frekvenser

Den nu publicerade ljudfilen ska skickas för analys.

Enligt AP:s egna analyser handlar det om omkring 20 frekvenser. Alla kan inte uppfattas av människor, men de kan ändå påverka människokroppen.

– Det är som en ljudhammare som slår dig, du kan bara inte höra det för att dess frekvenser är så höga, säger ljudexperten Kausik Sarkar som AP talat med.

Som svar på attackerna har USA tagit hem över halva personalstyrkan från Kuba och kastat ut 15 kubanska diplomater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mystiska hörselskador på Kuba-ambassad

Mer i ämnet