Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De häller olja på marken för att stoppa bilarna” – Hör de kurdiska kvinnorna i Iran berätta i röstmeddelanden och videofilmer. Foto: Privat

Kurdernas kamp i Iran – en dubbel strid för rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

”Jin, jîyan, azadî”.

De kurdiska slagorden har skanderats i protesterna i Iran, men har använts länge av kurder i kampen om fler rättigheter. Genom ljudmeddelanden och videoklipp inifrån landet vittnar kurder om den dubbla utsattheten.

– Det har blivit en symbol för kurdernas dubbla strid för sin egen folkgrupps rättigheter och för de rättigheter som alla iranier vill ha, säger en av de kurdiska kvinnorna från Mahsa Jina Aminis hemstad, Saqqez, som SVT har pratat med.

I två månader har människor i Iran kämpat mot regimen och ropat: Kvinna, liv, frihet. Men det ursprungligen kurdiska slagordet har använts av kurder i och utanför Iran i kampen om fler rättigheter för sin folkgrupp. 

Sedan protesterna i Iran började har regimen svarat med våld och hot i alla delar av landet. Våldet har dock varit störst i det baluchi-dominerade Sistan och Baluchistan och i de kurd-dominerade områdena, i västra Iran, varnar nu flera människorättsorganisationer.

Protester i Iran

SVT har pratat med flera kurder, bland annat från Mahsa Jina Aminis hemstad, Saqqez, som vittnar om att staten utan någon anledning har arresterat människor och att kurder och balucher i större utsträckning möts av övervåld – ofta till och med dödligt våld. 

– Skillnaden denna gång är att världen ser det som händer, säger Anita från Sanandaj.

Anita heter egentligen något annat, men för att skydda hennes identitet har vi ändrat hennes namn, liksom namnen på de andra kvinnorna som vi har pratat med. 

Lång historia av utsatthet och misstänkliggörande

Att våldet har varit störst i områden där det finns många kurder och balucher förvånar inte Utrikespolitiska institutets Mellanösternexpert Rouzbeh Parsi.

– Områdena har länge räknats till landets periferi och negligerats av staten. Samtidigt misstänkliggörs de ofta då det tidigare har funnits grupper som försökt bryta ut de här delarna från landet, förklarar han.

– Då är det lättare för den iranska regimen att avhumanisera människorna och rättfärdiga sitt oproportionerliga övervåld.

Hör tre kvinnor berätta om det våldet de upplever och om hur protesterna i Iran har blivit en kamp om frihet både för iranierna – och kurderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet