Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent berätta om tre grupper som anslutit sig till protesterna i klippet. Foto: Carol Atallah/SVT & AP

Våldet mot kurder i Iran växer – ”skjuter urskillningslöst”

Publicerad

Oron växer bland människorättsorganisationer för hur den iranska regimen behandlar demonstranter i provinsen Kurdistan. Antalet dödade stiger, och från flera håll kommer rapporter om att allt grövre våld används för att slå ned mot protesterna.

– Jag träffade själv ett ögonvittne nyligen som berättade att regimen använder attackhelikoptrar mot demonstranter, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Den omfattande vågen av protester i Iran är inne på sin fjärde vecka.

Sanandaj, administrativ huvudort för provinsen Kurdistan, har den senaste tiden blivit navet i de landsomfattande protester som nu är inne på sin fjärde vecka. Mahsa Zhina Amini, den 22-åriga kvinna vars död i moralpolisens förvar utgjorde gnistan som tände protestelden, kom ursprungligen från provinsen Kurdistan.

Enligt den Oslobaserade organisationen Hengaw anlände ett iranskt krigsflygplan till Sanandajs flygplats natten till tisdagen, samtidigt som busslaster med specialstyrkor uppges vara på väg mot staden.

Skjuter in i hus

I ett uttalande uttrycker Amnesty International oro över nedslagen mot demonstrerande människor i Sanandaj och över ”rapporter om säkerhetsstyrkor som urskillningslöst använder skjutvapen och tårgas, även in i människors hem”.

Enligt obekräftade uppgifter från Hengaw ska en 17-årig pojke ha dödats i protesterna i söndags. Regimens begränsningar av internetåtkomsten gör att invånarna har svårt att skicka videor och andra bevis på regimens grymheter ut ur Iran.

”Iranska myndigheter fortsätter att störa internet och mobila nätverk för att dölja sina brott”, skriver Amnesty i sitt uttalande.

Oljearbetare strejkar

Under måndagen spreds protesterna till Irans oljeindustri. Videoklipp visar hur strejkande arbetare bränner bildäck och blockerar vägar vid ett raffinaderi i Asalouyeh i kustprovinsen Bushehr.

På tisdagen rapporteras om en liknande strejk vid en oljeanläggning i staden Abadan i provinsen Khuzestan. Strejker i oljeindustrin, en av de viktigaste sektorerna i den iranska ekonomin, bedöms ha spelat en stor roll under revolutionen 1979.

Även på skolor och universitet fortsätter unga iranier outtröttligt att protestera.

Storbritannien uppgav på måndagen att man belagt medlemmar ur Irans moralpolis och säkerhetstjänst med nya sanktioner. Iran svarade med att kalla upp britternas ambassadör i Teheran för att diskutera de ”godtyckliga och ogrundade” sanktionerna.

Hör SVT:s Samir Abu Eid berätta om hur allt fler grupper sluter upp i protesterna i klippet ovan.

Protesterna i Iran

Den största protestvågen att skaka Iran på flera år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Mahsa Zhina Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser. Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.