• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör pilotens berättelse om den dramatiska helikopterflykten från Ryssland. Foto: GUR, Ukrinform

Kuzminovs död: Ett dolt meddelande från Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska pilot som överlämnade sig till Ukraina under uppmärksammade former blev skjuten med sex skott innan han kördes över med bil. Enligt uppgifter som The New York Times har tagit del av har dådet likheter med tidigare fall där Ryssland röjt undan fiender.

I augusti förra året överlämnade den ryske armépiloten Maksim Kuzminov sig till Ukraina genom att under dramatiska omständigheter flyga en militärhelikopter över gränsen till Ukraina.

Han hade på förhand tagit kontakt med underrättelsetjänsten om att fly landet på grund av sitt motstånd till kriget och ska också ha överlämnat hemliga dokument till Ukraina. Genom sitt agerande begick han det enda brott som Rysslands president Vladimir Putin har sagt att han aldrig kan förlåta: förräderi.

Kriget i Ukraina

Levde under falsk identitet

I februari hittades Maksim Kuzminov skjuten i den spanska badorten Villajoyosa dit han hade flyttat under falskt namn. På platsen hittades hylsor från 9-millimeters Makarov-patroner, standardammunition från det tidigare kommunistblocket.

”Det var ett tydligt budskap”, säger en hög tjänsteman från den spanska polisen till tidningen.

Maxim Kuzminov sköts till döds i ett garage i staden Villajoyosa vid Spaniens Medelshavskust. Foto: Reuters

Dådet gör att experter som tidningen talat med tror att den ryska underrättelsetjänsten har börjat operera utomlands på ett sätt som liknar det under Stalin-eran. Mordet på Kuzminov har flera likheter med andra operationer kopplade till Kreml, bland annat mordet på en före detta tjetjensk befälhavare i Tyskland 2019, och förgiftningen av en tidigare rysk militär underrättelseagent i Storbritannien 2018.

”Långa armar”

Även om det inte bevisats att Kreml ligger bakom mordet har Ryssland inte gjort någon hemlighet av man ville se Kuzminov död.

”Vi kommer att hitta den här personen och straffa honom för förräderi. Våra armar är långa” lyder ett uttalande av en kommandosoldat från Rysslands militära underrättelsetjänst.

En ukrainsk tjänsteman som tidningen har pratat med säger:

”Det här är ett dolt meddelande till andra medborgare i Ryssland, särskilt militär personal, att vi kommer att hitta dig om du förråder oss. Vem kommer att våga samarbeta med oss ​​efter det här?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet