Foto: TT

Kvinna anmälde våldtäkt i Dubai – greps av polis

Uppdaterad
Publicerad

En brittisk kvinna har gripits misstänkt för utomäktenskapligt sex efter att ha anmält att hon blivit våldtagen. Hon ska ha utsatts för övergreppen av två landsmän under sin semester i Dubai. Nu är hon förhindrad att lämna landet – och sägs riskera både piskstraff och fängelse.

Kvinnan är i 20-årsåldern och kommer från Birmingham. Hon har släppts mot borgen, men myndigheterna i Dubai har konfiskerat hennes pass så att hon inte kan lämna Förenade Arabemiraten, uppger rättshjälpsgruppen Detained in Dubai till BBC.

”Vi stöder en brittisk kvinna kopplad till det här fallet och kommer att fortsätta hålla kontakt med hennes familj”, uppger brittiska UD.

Även de två männen kommer från Birmingham. De ska också ha fått sina pass konfiskerade, men har ännu inte blivit formellt anklagade för något brott.

Riskerar fängelse

Enligt Detained in Dubai riskerar kvinnan att ställas inför domstol och dömas till fängelse, utvisning, piskstraff och stening till döds. Rättshjälpsgruppen menar att Förenade Arabemiraten brukar straffa våldtäkstoffer.

– Vi har varit inblandade i flera fall tidigare där det har hänt, och vi arbetar tillsammans med advokater och familjer och har kampanjat för att förändra attityden hos polisen och rättsväsendet, säger Radha Stirling, ledare för Detained in Dubai.

– Fall som har inträffat nyligen... visar att det fortfarande inte är säkert för offer att rapportera de här brotten till polisen utan risk för att drabbas av dubbel bestraffning.

Hänt tidigare

Det här är inte första gången som kvinnor råkar ut för problem när de polisanmäler våldtäkter i regionen.

I juni dömdes en 22-årig nederländsk kvinna för att ha haft sex utanför äktenskapet, efter att ha polisanmält en våldtäkt i Qatar. Hon fick villkorlig dom och böter, rapporterar BBC.

2013 dömdes en 24-årig norsk kvinna till 16 månaders fängelse i Dubai för att ha haft sex utanför äktenskapet, sedan hon polisanmält en kollega för våldtäkt. Efter diplomatiska förhandlingar blev hon benådad och kunde resa hem till Norge igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.