Kvinna skjuten av polis i brittisk antiterroroperation

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 20-årsåldern sköts av polis i en stor antiterrorinsats i Storbritannien under torsdagskvällen. Ytterligare fyra personer har gripits, varav den yngsta är en 16-årig pojke. Polisen uppger att insatsen inte har någon koppling till gripandet vid brittiska parlamentet tidigare under torsdagen.

Det var i området Willesden, i nordvästra London, som en kvinna i 20-årsåldern sköts av polis i samband med en antiterrorinsats under torsdagskvällen. Kvinnan har nu förts till sjukhus, och enligt BBC övervakas hon där av polis.

Kvinnan är känd av polisen sedan tidigare och förekommer i en utredning. Hur allvarliga skottskador hon fått framkommer inte av polisens uttalande.

– Med anledning av hennes tillstånd har hon ännu inte gripits, säger en polistalesperson till BBC.

LÄS MER: Här samlas SVT:s rapportering om terrordådet vid parlamentet

I samband med insatsen i London greps fyra andra personer. En man, 20 år gammal, greps i närheten av den byggnad där kvinnan i 20-årsålden sköts av polis. Inne i samma fastighet greps en 16-årig pojke och en 20-årig kvinna.

Misstänks ha förberett terrordåd

Ytterligare en kvinna, 43 år gammal, greps i Kent under kvällen. Enligt Londonpolisen gäller samtliga fyra gripanden misstankar om förberedelse och anstiftan till terroristdåd.

Räden inleddes strax före klockan 20.00, svensk tid, på torsdagen, enligt BBC. Under natten har polisen gjort flera undersökningar på olika adresser runtom i London – bland annat i direkt anslutning till fastigheten i Willesden.

LÄS MER: Knivbeväpnad man greps utanför parlamentet i London

Kvällsinsatsen ägde rum bara timmar efter det att Londonpolisen gripit en beväpnad man som hade en ryggsäck full med knivar. Polisen säger att det finns terrormisstankar mot mannen.

Insatsen i norra London, och gripandet i Kent, har dock ingen koppling till den tidigare händelsen i Westminster, i centrala London.

LÄS MER: 19-åring erkänner: Planerade dåd mot Elton John-konsert

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.