Foto: Isabell Höjman / TT

Kvinnliga anställda på Norwegian tvingas ha smink – efter nya bestämmelser

Publicerad

Flygbolaget Norwegian är i blåsväder. Enligt nya bestämmelser som börjar gälla i år måste deras kvinnliga anställda ha smink och klackskor. Manliga anställda å andra sidan, får inte ha smink eller långt hår.

Norska sajten VG har tagit del av ett 22 sidor långt dokument från flygbolaget som innehåller strikta krav över anställdas utseenden.

Bland annat måste kvinnliga anställda ha smink och klackskor med en minimumhöjd på två centimeter, medan männen enbart får bära smink om det är för att täcka blåmärken eller acne.

Andra regler för män

Om kvinnliga anställda mot förmodan väljer att ta på sig ett par platta skor på jobbet måste de ta med sig ett läkarintyg på att detta behövs. Intyget måste i sin tur tas med vid varje flygning och förnyas en gång i halvåret.

När det kommer till smink ska kvinnorna enligt bolagets bestämmelser, ha en lätt och neutral bas samt ögonmakeup. Det är tillåtet att använda lösögonfransar så länge det ser naturligt ut.

När det kommer till bolagets manliga anställda är bestämmelserna precis tvärtom. Män får varken ha långa naglar eller nagellack och får inte ha hår längre än till skjortkragen.

Försvarar beslutet

Norwegian står bakom sitt beslut och menar att liknande klädkoder är vanligt bland flygbolag.

– Det stämmer att det är olika uniformsregler för män och kvinnor när det till exempel gäller hår och smink, vilket är vanligt bland flygbolag, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian till SVT Nyheter.

Hon menar att det är personalen själva som efterfrågat tydliga riktlinjer och att det inte varit några klagomål internt ännu.

Lösare regler på SAS

På det svenska flygbolaget SAS är reglerna mindre strikta.

– Hos oss är det valfritt för både kvinnor och män att använda smink, säger SAS kommunikationschef Freja Annamatz till SVT Nyheter.

Enligt henne är långt hår helt okej att ha på jobbet, så länge det är upsatt och inte i vägen när man arbetar i kabinen.

Likt Norwegian, rekommenderar SAS sina anställda att använda klackskor, men av ergonomiska skäl, menar Annamatz.

– Att det finns en rekommendation kring klack om två centimeter för damskor handlar i grunden om att undvika helt platta skor som ballerinas. De flesta herrskor med en normaltjock sula har en klack om två centimeter, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer