Foto: TT

Kvinnligt körförbud snart över

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens högsta teologiska råd kommer att rekommendera landets politiker att lyfta förbudet för kvinnor att köra bil. Dock med vissa restriktioner.

Rådets rekommendation är att endast kvinnor över 30 år ska få köra bil. Det får dessutom bara ske om de har fått tillåtelse från en manlig övervakare.

Något officiellt uttalande har ännu inte gjorts, men nyhetsbyrån AP har talat med källor som bekräftat att beslutet tagits under ett hemligt sammanträde någon gång under den senaste månaden.

Vidare anser rådet, som består av 150 medlemmar handplockade av kungen, att kvinnor endast ska få köra bil mellan klockan sju på morgonen och åtta på kvällen. Dessutom bör en kvinna som sätter sig bakom ratten klä sig konservativt och vara osminkad.

Har protesterat

Även om det teologiska rådets rekommendation inte av lag måste följas av landets regering bör förslaget ses som en reell öppning för att lätta på det kvinnliga körförbudet.

De senaste året har en liten skara kvinnor i Saudiarabien protesterat mot körförbudet genom att fota och filma sig själva när de kör bil och sedan lägga upp bilderna på sociala medier.

Kampanjen blev dock inte långvarig då hot om repressalier fick aktivisterna att dra tillbaka uppmaningen om att kvinnor skulle sätta sig bakom ratten.

Körförbudet i Saudiarabien är unikt i världen och det ultrakonservativa muslimska prästerskapet, som anser att kvinnlig bilkörning leder till ”lössläppthet”, har hittills vägrat att lätta på lagen, eller ens diskutera den.

”Kan påverka äggproduktionen”

Ledande teologer har också gjort en rad mer eller mindre pseudovetenskapliga uttalanden om kvinnor och bilkörning. Bland annat sade en av landets mest inflytelserika präster att bilkörning kan förstöra kvinnors äggproduktion.

”Om en kvinna kör bil utan att det är absolut nödvändigt har medicinska studier visat att det har negativa fysiologiska effekter på äggproduktionen eftersom körställningen pressar bäckenet uppåt,” sade Sheikh Saleh al-Lohaidan i september i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.