Foto: ERDEM SAHIN/EPA/TT

Kvinnor i protest mot Erdogans beslut

Publicerad

Tusentals kvinnor demonstrerade på lördagen i Istanbul mot Turkiets beslut att lämna Europarådets Istanbulkonvention om våld mot kvinnor.

På plakaten i den kraftigt polisövervakade manifestationen framförs slagord som ”Kvinnomord är politiska”, och ”Skydda kvinnor, inte våldsutövarna”.

– Vi ger inte upp. Vi stannar här till dess att vi får vår frihet och vår konvention tillbaka, säger studenten Selin Asarlar Celik.

President Recep Tayyip Erdogan överraskade omvärlden med beskedet i förra veckan. Enligt Erdogans konservativt islamistiska AK-parti underminerar konventionen familjestrukturer och uppmuntrar till våld, men kvinnor har uttryckt stark oro för att beslutet att lämna den äventyrar deras säkerhet.

Istanbulkonventionen är ett omfattande avtal med syfte att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor och flickor samt våld i hemmet. Konventionen lades fram 2011 och trädde i kraft 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.