Rachel Crooks, Jessica Leeds och Samantha Holvey vittnar om hur Donald Trump begått sexuella övergrepp och trakasserier mot dem. Foto: TT

Kvinnor vittnar om Trumps sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump måste utredas av kongressen för sitt beteende mot kvinnor. Det kravet kommer i dag från 16 kvinnor som hävdar att den amerikanske presidenten utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp.

– Jag har en dröm om att den här mannen nu kommer att hållas ansvarig för sina handlingar, säger Samatha Holvey.

Hon berättar om hur Donald Trump ska ha betraktat henne ”som ett stycke kött som var hans egendom” i samband med en skönhetstävling 2006.

Kräver kongressutredning

Trots att flera kvinnor redan under valrörelsen vittnade om övergrepp som Trump påstås ha utsatt dem för, valde amerikanerna honom till sin president. På måndagen, drygt ett år efter valsegern och i spåren av #metoo, trädde tre av dem fram igen på en presskonferens i New York.

Deras krav är att kongressen måste utreda presidenten för de anklagelser som riktats mot honom både före och efter valet.

Ljudupptagningar

Rachel Crook berättade om hur Donald Trump vid flera tillfällen, mot hennes vilja, kysst henne på kinder, hals och läppar när hon år 2005 arbetade som receptionist i Trump Tower.

– Han har försökt förklara sina perversa uttalanden om ”grab them by the pussy med att det är ”omklädningsrums-snack”. Jag vet av egen erfarenhet att presidentens beteende är betydligt värre än bara snack, säger Rachel Crook.

En tredje kvinna, Jessica Leeds, berättar om Trumps tafsade på henne när de var stolsgrannar under en flygresa på 1980-talet:

– Han var på mig överallt. Jag vill att människor ska veta vad han är för typ av person, ett riktigt pervo.

Trump: ”Lögnare”

Vita huset bemöter kvinnorna med starka ifrågasättanden och att det ligger politiska motiv bakom anklagelserna.

Trump har tidigare sagt att han tänker stämma dem för att de ljuger med syfte att smutskasta honom.

Dagens presskonferensen sker med anledning av filmen ”16 kvinnor om Trump” från Kalifornien-baserade Brave New Films. Bolaget ligger bakom ett antal dokumentärer som väckt stor uppmärksamhet, både i USA och internationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.