Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på kyrkan i Gammalsvenskby som förstördes i en rysk attack. Foto: Föreningen svenskbyborna

Kyrka totalförstörd efter drönarattack mot Gammalsvenskby i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En kyrka i Gammalsvenskby i Ukraina har totalförstörts efter en rysk drönarattack.

– Det finns ingen militär verksamhet i byn, robotdrönaren är direkt riktad mot kyrkan, säger Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna.

Förra veckan attackerades posthuset och den tysklutherska kyrkan i Gammalsvenskby. Enligt rapporter från platsen, som föreningen tagit del av, användes kamikazedrönare mot kyrkan.

– Den fattade eld och blev totalförstörd. Som tur är kom ingen människa till skada, däremot är det ett viktigt landmärke och en viktig plats för byborna, säger Sofia Hoas.

Kriget i Ukraina

Sofia Hoas, bosatt på Gotland, är ordförande för föreningen Svenskbyborna som sedan 90-talet stått i nära kontakt med Gammalsvenskby i Ukraina.

Byn som bildades på 1700-talet ligger i Cherson-regionen och har sedan Rysslands fullskaliga invasion blivit hårt ansatt. Av de drygt 2 500 invånare som levde i byn, är bara ett 70-tal personer kvar.

– Det är personer som mentalt inte vill eller av andra skäl inte kan flytta på sig. Eller som känner att de hellre dör än att flytta på sig, säger Sofia Hoas.

Flera bränder de senaste månaderna

De flesta evakuerades i fjol i samband med att Ryssland började genomföra attacker med glidbomber som bland annat slog ut skolan, kommunhuset, vårdcentralen och skadade den svenska kyrkan, säger Sofia Hoas.

De senaste månaderna har antalet anfall som resulterar i bränder ökat.

– Ryssarna sätter på någon form av gasbehållare på granaterna som gör att det börjar brinna, säger Sofia Hoas.

”Tacksamma att vi inte glömmer dem”

Det pågår flera projekt för att hjälpa till och planera för återuppbyggandet av Gammalsvenskby, bland annat genom Region Gotland och Svenska kyrkan.

– Ju mer ryssarna bombar, desto mer vill ukrainarna kämpa för sin frihet och demokrati. De är väldigt tacksamma att vi inte glömmer dem.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion har minst 11 personer dött i anfall mot Gammalsvenskby, enligt Svenskbyborna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför finns det en by i södra Ukraina som heter Gammalsvenskby? Foto: Sofia Hoas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet