Kampen om höjda minimilöner i Los Angeles har pågått det senaste året. Från fackets sida har man tryckt på för att det åtminstone ska höjas till 15 dollar och att det ska gå snabbare än de fem år som stadens politiker till slut beslutade.
Los Angeles handelskammare tycker däremot att det höjs för mycket och för snabbt. När SVT Nyheter träffar Ruben Gonzalez på hans kontor i centrala Los Angeles upprepar han flera gånger hur det här kommer att slå mot arbetsgivarna som inte har råd med höjda löner, och i slutändan mot de anställda som inte får behålla sina jobb.
– Vi kommer att få se restauranger och barer där det inte längre är en person som tar emot beställningen utan att man gör det på en surfplatta. Om du får höjda personalkostnader blir en lösning att automatisera.
Facket: Skrämselpropaganda
Gilda Valdez som är ordförande för fackförbundet SEIU sitter på sitt kontor bara ett par kvarter från Gonzalez. Valdez har drivit kampanjen för att få upp minimilönen till 15 dollar och hon menar att det handlar om ren skrämselpropaganda från Gonzalez sida.
– När det gick igenom säger de alltid att himlen kommer att falla ned men det stämmer inte. Det kommer att bli några få som påverkas.
– Men du kan inte fortsätta att hålla nere minimilönerna så här, folk kan inte leva så här. Fattigdomen växer och vi har en bostadskris i Los Angeles.
Flera städer höjer
Ruben Gonzalez säger att en höjning av minimilönen inte får bort fattigdomen. Han tycker att det, precis som för att råda bot på bostadskrisen, måste till andra lösningar från politiskt håll.
– Det är lätt att säga att ”vi jobbar mot fattigdomen” men det är inte lätt att förklara att ”ni inte gör det”. Enligt mig var det här en seger för retoriken mot verkligheten.
Los Angeles är inte den enda staden där diskussionen om minimilöner pågår. Seattle och San Francisco har också klubbat höjningar till femton dollar, i New York har borgmästaren meddelat att han vill se en höjning och i Chicago har de styrande nu slagit fast att minimilönen ska höjas till 13 dollar.
Gonzalez: Kommer att slå ut företag
Ruben Gonzalez säger att det inte går att jämföra de städerna med Los Angeles som gränsar till ett 30-tal städer där det inte beslutats om en höjd minimilön. Det blir för ojämnt menar han.
– Restauranger som ligger på andra sidan stadsgränsen kommer att kunna ta mycket lägre priser och det blir en ojuste konkurrenssituation. Det kommer att slå ut företag i Los Angeles.
Gilda Valdez tror inte att det kommer att hända. Hon påpekar igen hur företagen försöker att skrämmas för att stoppa höjningen.
– Du fortsätter att handla där du bor. Och det kostar pengar för företagen att flytta. Några få kommer att förlora sina jobb, men för de allra flesta blir det bättre.